#1 - Anonym

Förstår hennes poäng men tycker inte att hon är så bra på att få fram sina åsikter utan att låta lite smått korkad. Känns som att hon har sett en massa inlägg på ig om kulturell appropriering och sedan baserat alla hennes argument utifrån det istället för att göra egen research.

#2 - Anonym

Therese, the _white_ knight in shining armour...

#3 - Anonym

Att folk seriöst tycker ”kulturell appropiering” är ett problem, herregud hur orkar man

#4 - Anonym

Förstår också hennes poäng men jag vet inte riktigt om jag håller med om att enbart en svart person får ha dreads. Tycker inte att kulturministern är respektlös på något sätt och hon är säkert väl medveten om att dreads har en historia osv då hon har haft samma frisyr i 20+ år (är dessutom svårt för en folkgrupp att "claima" dreadlocks då denna typen av frisyr funnits väldigt länge bland vikingar och egyptier bland annat). Tror att hon har det för att hon tycker att det är fint helt enkelt - inte för att göra någon ledsen - kan det inte vara okej då?

#5 - Anonym

O man har förtroende för therese då? Som är en levande reklam hela hon "kom o köp den här mascaran, 20%rabatt" "köp det här" "alla mina videos är i sammarbete med..." sök hjälp.

#6 - Anonym

#5 hon skryter om allt, att hon köper autografer för 10 000, att hon slarvat bort ett smycke för över 20 000 och hånskrattar bort det... vidrig!

#7 - Anonym

De vita som skriver i kommentarsfältet om att "hur orkar hon, detta ämnet är irrelevant" etc, ni har ingen rätt att säga vad som är ok och inte ok, vad som är relevant och irrelevant etc, gällande detta ämne, i och med att det inte är er kultur som är minoritet, och det heller inte är er kultur som andra "stjäl ifrån", utan tvärt om, vita skäl från minortitetskulturer. Låt mig exemplifiera med enklare ord; Ola skäl från Anders, då han Omar inte ursäkta Olas handlande och Omar kan heller inte be om ursäkt å Olas vägnar.

#8 - Anonym

#8 lol du tar för givet vilken hudfärg folk i kommentarsfältet har utan att ha en jävla aning. Vem är den med fördomar?

#9 - Anonym

"Jag lånar ut minns röst till de som inte blir hörda trots att de försöker." Vad fint skrivet. Jag tycker dock inte att hela argumentet håller riktigt hela vägen. Allt vi äger och brukar har väl i viss mån influerats från andra kulturer? Det blir svårt att avgöra skillnaden mellan att beslagta och inspireras

#10 - Anonym

#9, Läs ordentligt, jag tar inget föregivet utan det jag skriver är till de som är vita och som förminskar andras känslor. Dvs min kommentar är ej riktade till övriga. Tycker du borde oroar dig över att det är min kommentar som väcker din reaktion, snarare än själva ämnet och problemtiken som tillkommer. MVH

#11 - Anonym

TACK THERESE ÄNTLIGEN NÅGON SOM SÄGER SANNINGEN

#12 - Victoria

Men snälla, appropriering handlar om att vara respektlös mot någon annan kultur. Att uppskatta en viss hårstil är INTE att vara respektlös. Sådana här icke-problem tar bara bort fokus från viktigare problem som mörkhyade har.

#13 - Anonym

#3 men snälla kan du inte förstå att personer som är svarta och som har dreadlocks tycker att det är fel när en vit minister har det? och jag köper inte alls att hon haft det sedan 20 års åldern. Sen förstår jag inte alls hur ett sånt litet parti ens får ha någon minister i svenska riksdagen. Therese hade helt rätt. Hon kommer med källor som ni i kommentarsfältet saknar och som therese skriver finns ingen omvänd rasism heller

#14 - Anonym

#6 så hon är helt blåst när hon säger åsikter som är helt rätt och kommer med källor till det? snarare du som är blåst som inte är påläst

#15 - Anonym

Men snäälllaaaaa!!! Det finns ingen kultur som äger frisyren dreadlocks PUNKT! Lär er fucking historia och sluta grina om allt.

#16 - e

Uppskattar henne jättemycket och tycker att hon gör ett bra jobb att använda sin plattform på rätt sätt. Vi behöver mer sådant!

#17 - Anonym

Alltså jag blir mörkrädd när jag läser majoriteten utav kommentarerna i detta inlägg. HELT sjukt hur ni kan anse ha er rätten att förlöjliga detta ämne, att hävda att kulturministern VISST minsann har rätt att ha dreads om hon vill och så länge hon inte menar att trampa någon på tårna. EN VIT MÄNNISKA HAR INTE FÖRETRÄDE I ALLA SITUATIONER, NÄR SKA FOLK FÖRSTÅ DET? Det är INTE upp till er här i kommentarsfältet vad andra har rätt att bli kränkta över och inte, det här är sååå mycket mer djupt rotat än vad ni uppenbarligen har förmågan att förstå. Detta handlar om en lång historia bestående av hat, rasism och förtryck mot svarta, skapat av vita människor. Att vita sedan ska komma och "embrace:a" svartas kultur i form av t.ex. dreads är bara vidrigt. Det är VI vita som har förtryckt, mördat, och skadat svarta genom århundraden, vi har INGEN som helst rätt att ta oss friheten att välja och vraka bland svartas kultur. Det är DÄRFÖR det är respektlöst. Hur svårt kan det vara att förstå? Tänk längre än vad näsan räcker.

#18 - Anonym

#18 äntligen lite vett i kommentarsfältet

#19 - Anonym

En fråga. OM det nu ligger så mycket förtryck och hat och rasism bakom detta historie-mässigt, varför vill mörkhyade få det att leva vidare? Varför vill de ha dreadlocks, rastaflätor och använda sig av N*ordet mot varandra? Det är något jag försöker förstå men det går inte ihop. Om något är så otroligt laddat med negativitet så vill man ju inte att det fortsätter existera?

#20 - Moe Lester

Vad hände med att en kvinna ska få göra vad denne vill med sin kropp? Det argumentet flög ju snabbt ut genom fönstret, men det är väl så det är med feminister. När det inte passar så vänder man kappan efter vinden.

#21 - Anonym

Kulturministern är katastrofalt dålig på sitt jobb. Därför har jag svårt att känna förtroende för henne.

#22 - Anonym

Det är HÅR. Inte någon rasistisk handling. HÅR! När ska vi lära oss att det är 2021 och att man får ha vilken frisyr man vill utan att man vill sno någon kultur? Det är för guds skull HÅR! :D Vita kan också ha dreads, människor av andra kulturer kan ha dreads, vita kan ha rakt hår, det kan andra med. Vi måste sluta sätta folk i fack!

#23 - Anonym

#18 Jag är helt emot att någon säger n-ordet svarta också. men att ha dreadlocks och rastaflätor är kultur för dom. Det är inte kultur för vita. Svårt att förstå?

#24 - Anonym

#17 TACK

#25 - L

#17 är typ enda vettiga kommentaren i hela kommentarsfältet. Verkar dessutom som om genomsnittsåldern i kommentarsfältet är ca 14 år. Och alltså... Är du vit? Om svaret är ja, visst, tyck och tänk vad du vill, men din åsikt är inte relevant. Endast POC har tolkningsföreträde angående det här, så vi vita ska bara hålla käften och lyssna, acceptera och respektera. Om vi vill kan vi hjälpa till genom att lyfta problemet, påpeka vad som är fel, men vi ska ALDRIG ifrågasätta de som har tolkningsföreträde, vi ska ALDRIG förminska, nedvärdera eller försöka tysta ner! Therese har gjort helt rätt i den här situationen. Hon lyfter problemet, som hon själv skriver så använder hon sin plattform för att kunna göra rösten hörd för andra. Så TACK Therese för att du är en vettig människa! Och TACK till alla POC som orkar försöka utbilda oss vita gång på gång på gång på gång.

#26 - Anonym

#20 När vi säger det syftar vi på abort, att man ska få välja att behålla/ta bort kroppshår osv.
Vi målar oss inte svarta och leker mörkhyade heller, för det kallas blackface. Vissa saker gör man inte helt enkelt, oavsett kön.

#27 - Anonym

#22 Håller med, det är en frisyr! Är ju heller inte någonting "nytt och trendigt" att vita har dreads, har länge kopplats ihop med subkulturer, spiritualitet osv utan att ha att göra med svarta... ganska töntigt att de som är kränkta över detta är 99% vita dessutom

#28 - Anonym

ÄLSKAR HENNE SÅ MKT

#29 - Anonym

skulle eventuellt känt annorlunda om kulturministern hade en afroperuk, men dreads? nja

#30 - Anonym

#27 Svarta blir kränkta över detta. Men som vanligt blir dom inte hörda, för folk uppmärksammar bara vita med makt (som Therese). Tycker det är sjukt bra att hon använder sin plattform till att uppmärksamma dessa problem och vara rösten åt dom som skriker högst men ändå vägrar bli lyssnade på

#31 - Anonym

Förstår inte poängen med CA 90% av tiden.
Tycker att så många saker är sådana löjliga problem, som hårfrisyrer t ex.
Även sett MÅNGA med TF på flertalet sociala medier som också tycker att andra POC går för långt med vissa saker gällande CA osv.
Fokusera på dom riktiga problemen istället, hårfrisyrer är inte det riktiga problemet för POC.

#32 - A

Ni som är vita som kommenterar att CA är överdrivet- Lyssna på det POC har att säga om det och håll käften med era åsikter. Det är dags för oss att visa lite jävla respekt för svarta människor, och ni gör det så mycket svårare än vad det faktiskt är. Lyssna på POC för en gångs skull.

#33 - Anonym

Kolla Cissi Wallins story om detta. :)

#34 - Anonym

Blir så jävla irrterad på folk som säger att bara vita tar illa upp jag är svart och jag tycker att det är fel när en VIT MINISTER HAR DREADLOCKS dreadlocks är en hårfrisyr som svarta har haft i åratal och sen ska det komma någon jävla vit minister och ha den frisyrern för att hon vill.

#35 - Anonym

Artikeln som Therese hänvisar till jävligt bra artikel och alla vita sm inte tycker det är är allvarligt, stäng ner datorn, gå ut, ta en lång promenad och tänk till en gång till
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ngE92d/darfor-ska-du-inte-ha-dreads-amanda-lind

#36 - Q

I vilken kategori hamnar t.ex mitt naturligt superlockiga hår, som ifall jag inte borstar det varje dag också till slut blir dreadlocks av sig själv. Jag är vit men mitt hår vet ju inte om att det "CA:ar" nån annan kultur, det beter sig bara så. En vecka i skogen och mitt hår ser ut som Amanda Linds.
Googlar man så kommer det upp flera kulturer än svarta, som har eller har haft dreadlocks och flätor i någon form under människans existens. Vikingar t.ex och i Polen. Någonstans under tidens gång när modet ändrades ansågs det dock fult och smutsigt att ha tovigt hår och dreadsen och flätorna försvann ur vitas kultur sakta men säkert.

#37 - Anonym

Therese kanske är lite av en rasist? Hon anmärker på att "vita" inte förstår det hela?

#38 - Anonym

omvänd rasism existerar inte

#39 - Anonym

#38 mitt hår är likadant plus att det är super tjockt. Om jag inte plattar det så ser det helt sjukt ut

#40 - Anonym

#40 Preics, det finns bara rasism. Om en svart säger "jävla svenne" så är det bara rasism. Inte omvänd rasism.

#41 - Q

#41 Mitt är också supertjockt men jag plattar inte det, äger inte ens nån plattång eller andra värmeverktyg 😅 Borstar bara och har det fast för att undvika att det korvar ihop sig. Men alltid har jag inte hårsnoddar och då blir det som det blir.

#42 - Anonym

#40 Rasisternas nya argument 😅
Det är definitionen av rasism, men som fortfarande inte är relevant i den systematiska hierarkin vi lever i. Rasism utsätts enbart svarta och poc för. Vita och white-passning kan enbart utsätts för diskriminering.

#43 - Anonym

#42 det är klart alla kan utsättas för rasism, oavsett hudfärg? Visst strukturell rasism mot vita är inget samhällsproblem i Europa eftersom vi är i majoritet men vad händer om det blir socialt accepterat att i länder i Asien, Mellanöstern och Afrika trycka ner vita och ge oss sämre förutsättningar? Är det inte rasism då? En grupp måste inte ha en lång, tragisk bakgrund av slaveri för att det ska räknas som rasism. Individuell rasism finns redan mot alla grupper och strukturell rasism kan uppkomma mot vilken grupp som helst, bara för att strukturell rasism mot vita inte finns i Europa så innebär det inte att det är något som inte kan finnas någonstans i världen. Asiater blir utsatta för rasism i Europa och USA men det är ju inte så att de blir utsatta i Asien eftersom de är i majoritet. Rasism är rasism oavsett vilken grupp det riktar sig mot

#44 - Anonym

#42 om jag sover en natt utan att sätta upp håret eller platta det är det omöljigt att reda ut dagen efter och liksom om jag inte borstar mitt hår under en dag blir det likadant

#45 - Anonym

#42 om jag sover en natt utan att sätta upp håret eller platta det är det omöljigt att reda ut dagen efter och liksom om jag inte borstar mitt hår under en dag blir det likadant

#46 - Fortsättnig på #45

#42 men dock tycker jag att det blir snyggare att platta det än att vissa mitt (som jag tycker) superfula lockiga hår

#47 - Anonym

#40 Men snälla, om du hade varit svart hade du förstått att bli kallad "jävla svenne" är inte så kul men det är inte i närheten om vad svarta blir utsatta för. Hur skulle du känna dig om du blir kallad n-ordet, åk tillbaka till ditt jävla skitland o.s.v. Sluta försöka få det till att det är synd om er när det riktiga problemet är vad svarta blir utsatta flera gånger i veckan.
#43 Du förklarade det bra jag omformulerar det jag sa
OMVÄND RASISM FINNS INTE I SVERIGE
Sluta gråt för att du blivit kallad något nedvärderande en gång och fokousera på det riktiga problemet

#48 - Anonym

#77
Precis så resonerade jag också förr, men sen förstod jag att man - när man dekonstruerar begreppet rasism på detta sätt - öppnar upp för en acceptans av förolämpande och diskriminerade attityder gentemot folkgrupper som inte omfamnas i konceptet. Visst existerar det inte rasism mot vita på långa vägar, men jag tycker att det är bättre om begreppet riktar ett varnande finger till alla etniciteter. På så sett ger man uttryck för nolltolerans mot rasism i alla dess slag. Det jag tror att du egentligen fingrar på är begreppet strukturell rasism - för den berör ej vita. Begreppet strukturell rasism gör just denna problematisering som du nu belyser. Om man istället skulle tala om omvänd rasism och huruvida det existerar eller inte, så tror jag att man lätt börjar ge uttryck för acceptans beroende på kontext.. Att kalla någon "jävla svenne" är inte närheten lika illa som att använda n-ordet, men om man säger att både är otillåtna i vardagligt språkbruk så tror jag att man slår ett slag för att rasism är fel i alla lägen.

#49 - Anonym

Folk som inte kan förstå en sådan simpel definition som den för ordet 'rasism' borde inte diskutera någonting om ämnet online. Definitionen för rasism har INGENTING att göra med hierarkier eller något liknande. En svart kan vara exakt lika rasistisk mot en vit som en vit kan vara mot en svart, eller en asiat osv. Kan man inte förstå detta så bör man vara tyst då man uppenbarligen har kognitiva svårigheter.

#50 - Anonym

Vita är även i minoritet i världen om man jämför med andra hudfärger. Så per er efterblivna definition så kan rasism bara finnas mot vita, eller?

#51 - Anonym

Så gnälligt och ängsligt. Låt folk ha vilka frisyrer de vill.

#52 - Anonym

#50 Källor?

#53 - Anonym

#50
jag tror inte man menar majoritet i den bemärkelsen, utan snarare att en majoritet delar en nedvärderande rasföreställning gentemot en särskild folkgrupp.

#54 - Anonym

#42 Kan du lämna källa till detta påstående:

"Rasism utsätts enbart svarta och poc för."

#55 - Anonym

Dagens skratt! Vilket icke-problem.

#56 - Anonym

Philippa Parnevik har rest till Barcelona, undrar varför ingen ifrågasätter saken...? Dåligt beteende delvis pga att vi är i en pandemi men också då hon kritiserar att folk köper nya kläder för att det är skadligt för miljön, vilket är sant men lite svårt att ta seriöst då hon reser konstant och utan orsak

#57 - Anonym

^ Tydligen har hon också raderat kommentarer gällande saken...

#58 - Eh?

#38 Du måste vara så ofantligt, extremt korkad eller verklighetsfrånvänd om du inte tror omvänd rasism existerar, eller så begriper du inte på ordets innebörd.

#59 - Eh?

#38 Du måste vara så ofantligt, extremt korkad eller verklighetsfrånvänd om du inte tror omvänd rasism existerar, eller så begriper du inte på ordets innebörd.

#60 - Anonym

#58 eller så stiirar du in i en väg sluta gnäll

#61 - Anonym

#59, tror du inte förstår. Omvänd rasism finns inte eftersom allt är rasism. Oavsett hudfärg heter det rasism och inte ”omvänd”!!

#62 - Anonym

#49 AMEN

#63 - Anonym

förlåt men dreadlocks är så filt

#64 - Anonym

fult* jävla rättstavning

#65 - Anonym

Nistit Ghebil: därför ska du inte ha dreads. Också Nistit Ghebil: plattar håret. Sist jag kollade så hör platt långt hår till de vitas kultur men okej🙄 Om de vita inte ska få ta efter de svarta ska väl inte de svarta få ta efter de vita?

#66 - Anonym

#65 dom flesta svarta har väldigt tjockt och kruligt hår. Det är därför dom sätter upp det i dreads elelr rastaflätor. Men om man inte vill ha rastaflätor eller dreads så har man ju egentligen inget annat val än att platta det eller hur. Problemet med Amanda lind är att hon inte behövde sätta upp håret i dreads för att undvika hennes kruliga hår utan hon hade säkert svenskt hår som egentligen bara behövs borstas för att se bra ut

#67 - Anonym

Vem bryr sig lol

#68 - Anonym

dessa kommentarer är så pinsamma. Ni svenskar har ingen rätt att säga att detta är ett icke-problem och en överdrift. läs på eller håll käften. ''ta inte för givet folks hudfärger'' som en viss kommentar uttryckte, man märker att kommentarerna är skrivna av vita människor eftersom de POC som inte personligen ser ett problem med CA ändå förstår varför majoriteten av POC gör det för de besitter kunskapen ni avvisar. ''Vikingarna hade dreads'' som en annan kommentar sa sammanfattar kunskapen ni besitter. Ni är så jävla pinsamma som väljer att vara ignoranta och ursäkta denna vardagsrasism!

#69 - Anonym

Inte för att vara sån, men har inte dreadlocks ursprung från vikingatiden? Nordiska vikingar? Har för mig att jag läst det någonstans

#70 - Anonym

Inte för att vara sån, men har inte dreadlocks ursprung från vikingatiden? Nordiska vikingar? Har för mig att jag läst det någonstans

#71 - Anonym

#68 Det kan inte vara lätt att vara så blåst som du är. Kämpa!

#72 - Anonym

finaste therese❤️❤️

#73 - Anonym

Wtf har Bella Andersson och Jocke Lundell legat? OVÄNTAT?

#74 - Lisen

Anty har gjort ett samarbete med Mockberg.
Seriöst, ett par örhängen för 499 jäkla spänn?!

#75 - Anonym

#71 ok whitey <3

#76 - Anonym

#70 Vikingar hade självklart inte de dreads och flätor (boxbraids etc) som man hittar i svart amerikansk och afrikansk kultur. de hade helt enkelt vanliga flätor. Sluta sprid felaktig fakta

#77 - Anonym

#75 #76 Ett tips till svarta: sluta spela offer i hela era liv så ska ni se att ni blir både lyckligare och mer framgångsrika. Fler människor kommer att gilla er och respektera vad ni har att säga. Så länge ni spelar offer kommer alla intelligenta människor att strunta totalt i vad ni har att säga oavsett vad det är. Bara ett tips.

#78 - Anonym

#68 Säger personen som inte har några källor. Jobba på det istället för att försöka förolämpa folk så går det nog lite bättre

#79 - Anonym

Så firar dom som att det vore värdens grej när hon har gjort ett par runda örhängen!?

#80 - Anonym

#74 angående Antys örhängen ^

#81 - Anonym

#76 jag ställde bara en fråga? Jag spred inte vidare felaktig information? Tagga ner

#82 - Anonym

#76 jag ställde bara en fråga? Jag spred inte vidare felaktig information? Tagga ner

#83 - Anonym

#77 Sök hjälp till att utforska varför du ser ner på svarta människor på detta sätt. Detta är varken nyttigt för dig eller för andra. Eller förflytta dig till övriga rasister på flashback.
#78 Använd Google! Ingen annan kan lära dig än du själv. finns flera termer här i kommentarsfältet du kan söka upp med några enkla klick.

Tipsa oss

Välkommen till Sveriges största skvallerblogg med över 100 tusen unika besökare varje vecka. Här kommer du att få en uppdatering och skvaller om Sveriges största YouTubers. Har du tips på skvaller får du gärna tipsa mig anonymt eller med din bloggadress här under eller maila mig på: SvenskaYoutubers@outlook.com