Sara Songbird rasar på pappa som talar om för sin 9-åriga dotter att hon är tjock

Aftonbladet har skrivit en artikeln om en pappa som är orolig för sin nio-åriga dotters hälsa då hon lider av fetma.

Sara Songbird blir rasande när hon läser artikeln och har lagt ut en video där hon uttrycker sin frustration.

Hon berättar bland annat att pappan får sin dotter att fokusera på sin vikt vilket bidrar till psykisk utmattning.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-11-kl-19-19-40

81 thoughts on “Sara Songbird rasar på pappa som talar om för sin 9-åriga dotter att hon är tjock

 1. Barn ska absolut inte fokusera på vikt. Barn är barn och de sista det ska behöva tänka på är hur de ser ut. Det finns tillräckligt med tillfällen för det senare med tanke på all media hysteri om utseendefixering. Föräldrarna och skolan har yttersta ansvar här. Istället för att ge ditt barn en telefon eller ipad, gå ut och lek! Gör motion roligt utan att barnet får höra ”men nu behöver du bara gå ner några kilon till”. Ge inte barnet godis 7 dagar i veckan. Fetma är ett hälsoproblem och det är såklart inte nyttigt för ett 9 årigt barn. Men att ett 9 årigt barn ska höra att hon väger för mycket och är tjock, kan sätta sig i huvudet fram till vuxen ålder. Det skapar en skev självbild. Huvudsaken är att man mår bra, psykiskt och fysiskt.

  Acceptera alla för dem de är, inte vad de väger.

  Gilla

 2. Jag har själv läst hela artikeln och Sara mörkar ju hela historien. Det enda pappan vill är att ha en frisk dotter som inte blir behandlad orättvist på grund av hur hon ser ut. Gång på gång säger han att allt han gjorde var för att skydda henne från tankar som kan påverka henne psykiskt. Han pratade inte om fetma med henne för att sånna som Sara säger att en inte kan eller ska prata om det för att barnet kan få ”psykisk ohälsa”. Och ja det är klart att barnet kan få det men barnet kan ju också få det av att se sig i spegeln och tänka ”jag är annorlunda”.
  Otroligt många barn lider av övervikt och fetma. Ska vi bara se förbi det? För när vi tänker efter så vet ju de flesta att det kan vara farligt. Och precis som han säger så kan det förkorta livet med 13 år. En kan få hjärt- och kärlproblem.
  Han gör allt detta för att se till att sin dotter ska må bra. Sen att han kanske inte gjorde det på bästa sätt (vilket han nu ändrat på och faktiskt tar med sin dotter i diskussionen om hennes vikt) är ju en annan sak. För det Sara säger är att han inte älskar sin dotter för att han ”lägger in henne på ett fetmacenter” och att han säger till sin dotter att hon e fet. Men det är tvärtemot vad han gör. Han älskar sin dotter och det är därför han gör allt detta. För att hon ska kunna leva ett liv utan fysisk och psykisk ohälsa.
  Jag är ganska säker på att Sara bara skummat sig igenom hela artikeln, tagit ut delarna som låter värst, och sagt det.
  Det är viktigt att prata om övervikt med barn. Så att de förstår att det inte är farligt att äta en extra colanapp. Men om hen äter en extra varje dag i ett år, och äter chips och dricker läsk varje dag är det farligt. Och att förklara för dem att det inte är ”fult” eller ”äckligt” eller ”konstigt” att vara fet. Det är enligt mig snyggt. Men problemet är att det kan påverka någons hälsa.

  Gilla

 3. Lägg märke till hur dom enda som blir RASANDE över debattartikeln är överviktiga. Det är nog med ”fat acceptance” nu. Ja, vi ska behandla alla lika bra oavsett vikt. Men nej, vi ska inte uppmuntra människor till att inte gå ner i vikt. Det finns inte en enda nackdel med att gå ner i vikt. Det gör er BARA bra. Ni kanske får för er att om ni går ner i vikt kommer ni få ätstörningar, ni kommer må psykiskt dåligt(för man mår ju så himla bra över att vara tjock), men allt detta är ju bara ursäkter när det kommer till kritan. Lyft på arslet istället. / föredetta överviktig.

  Gilla

 4. I Therese senaste youtube vlogg såg man att hon höll i en korthållare från Gucci. Gucci gör nog inte saker av plast och Therese ska vara vegan? Kan du inte kolla upp detta?

  Gilla

  • Kommentarerna är ju alltid det intressanta, men jag tycker inte man kan klandra bloggägaren heller för det är inte hon som kan styra över att ha spännande och saftiga nyheter. Det finns inte så extremt många svenska stora youtubers att det ständigt händer något märkvärt. Oftast är nyheterna inte så himla intressanta att man flyger av stolen, men det är bättre än inget!

   Gilla

 5. Ännu ett tecken på att Thereses crush är Anders. Hon väntar på honom utanför hans jobb och det är nära Aftonbladet där Anders jobbar 🙂

  Gilla

  • Hon verkar ändra sig ganska snabbt den där Therese. Ena dagen vet hon inte nästa är det åh min crush och nästa dag är det att vi missuppfattat henne och att hon inte alls vill ha Anders. Tydligen så vill hon ju det.
   Hon bara hittar på bara för att hon råkade lägga upp en bild när dom kysser varandra så ska hon försöka tro att vi är så korkade att vi inte fattar att det är han.
   Haha en sak, hon ser så barnslig ut med det runt halsen 🙂

   Gilla

 6. Såg precis grannes Alex vlogg. Och där är bevis på att Batman kan vara nära Johanna och Gustav också. Men vänta sa inte Jocke och Jonna att han inte kunde vara i närheten av någon annan än de två. Och i Jonnas och Jockes senaste vlogg att de skulle hämta Batman hos Jonnas mamma(minns inte vilken). Varför går de ut med att Batman inte kan vara i närheten av någon annan än dom två. Detta är absolut inget hat men man bli misstänksam om varför de säger att han inte kan vara i närheten av någon annan än de två. Batman visar inget tecken på att han är aggressiv, dessutom syns det att han är ju en go och glad liten hund.

  Gilla

  • Fantastiskt:) Tänk Att Batman Också Återhämtar Sig Sååå Fort Efter Traumat. Sådan Matte Och Husse, Sådan Jycke:) Jocke och Jonna Är Tycks Nu HELT Friska Från Utmattning/Stress/Deprission m.m. De ”Jobbar” Dygnet Runt Med Flytt Och Har Vänner Konstant Hemma, Umgås Och Lever Som Lyckligast Dagarna Igenom Bekymmerfri. Livet Är Underbart!
   Tänk Om Alla Långtidssjuksrivan Kunde Få Veta Deras Hemlighet På snabb Återhämtning. Vilket Underbart Friskt Och Minskad Sjukskrivning Detta Land Skulle ha.

   Gilla

 7. 1:43, så hör man en killröst. Kan det vara hennes crush?
  Tänkte först att de kunde vara nån person i närheten som pratade, men man ser i början att hon går med någon och sedan säger ”vi” i flera olika meningar.

  Gilla

  • Det är nog hennes crush hon har nog slutat nämna honom i sina videos.
   Hon ljuger för sina följare och säger ” ni missförstod mig jag träffar inte Anders utan det var hur jag kände då ”. Ändå skrev hon bara i en video dagar innan ” jag vet att ni vet vem jag träffar ”. Hon behöver inte berätta att det är han men ALLA vet ju redan så varför fortsätta ljuga, varför har hon ens sagt något överhuvudtaget om det nu ska vara så hemligt.

   Gilla

 8. De som Sara säger handlar endast om att man ska acceptera hur människor ser ut, vare sig vikt osv. Och ja de förstår jag att man ska, men när vikten för en människa blir till en skada så måste man Inse fakta. Att älska sitt barn handlar inte bara om att acceptera de för de dem är, utan också se till att barnet mår bra. Om vikten tillslut kommer skada ens barn så MÅSTE man rycka in. Fetma ger otroligt många skador i längden och de är inget man ska blunda för. Förstår ni ens vad fetma innebär? Diabetes, hjärtfel osv. Vill man seriöst att sitt barn ska ha de så? De klart vi ska älska människor för de dem är, men de gäller att inte blunda för de som faktiskt ligger bakom ens vikt. Överviktig eller underviktig spelar ingen roll, när de handlar om hälsan är de den som ska gå först.

  Gilla

  • Jo, men bry sig om hälsan? Hur kan de gå så långt att föräldern tycker sitt barn är överviktig? Vad matar hen barnet med? Varför? Finns det en bakomliggande orsak till att hon väger mer än de andra? Hon är nio, hen borde ha ganska stor koll och uppmärksamhet på vad de äter och gör på fritiden osv osv.

   Gilla

   • Sara säger i videon att det stod i artikeln att hon åt lika mkt som de andra. Att de tagit bort deras vanliga mattallrikar och att de hade börjar äta på assietter för att portionerna skulle bli mindre m.m. Men inget hjälpte tydligen.

    Gilla

   • Vadå tycker? Man TYCKER inte att sitt barn är överviktig, det är inget man vill TYCKA – om någon. Vissa har lättare för att gå upp i vikt, och svårare att gå ner, även om man äter nyttigt. Och när vikten och, framförallt, BMIn är för hög så är man överviktig, man tycker inte att man själv eller någon annan är överviktig, utan då är en person överviktig.

    Gilla

 9. En grej som jag verkligen inte förstår är när människor som Sara och Felicia skrev om det här på twitter igår är att dom får det ju att låta som att det är no problemas att vara överviktig, att man har nära o kära som inte bryr sig om deras vikt och det är superviktigt för att må bra psykiskt. Det nämns flera gånger, att må bra psykiskt. Men den här glorifieringen av övervikt rimmar väldigt dåligt med att samtliga gjort videos på yt där dom gråter ut över att dom mår dåligt pga sin kropp, att dom hatar att det är svårt att få tag på kläder, folks blickar, mobbningen etc. Varför i hela friden tycker dom då att en förälder gör fel som inte vill utsätta sitt barn för samma sak? Dom vet ju precis hur jobbigt det har varit att växa upp som tjock, varför ska fler barn behöva gå igenom samma sak? Ja, samhället borde anpassa sig, men det är en lång kamp. Det tar tid att ändra ett helt samhälle, och barn ska inte behöva lida under tiden som den kampen bedrivs. Man föds inte med fetma, man behöver inte vara tjock utan man kan göra någonting åt det, om man nu vill det. Och jag förstår till hundra procent att pappan inte vill att hans älskade barn ska behöva gå igenom samma skit som både Sara och Felicia gråter över, och sen riskera att dö i förtid.

  Gilla

  • En ska uppfostra sina barn till att respektera alla, inte att en måste ändra på sitt barn för att andra inte ska vara elaka mot det.

   Gilla

   • Absolut, ingen ska vara elak. Men tyvärr är människor det ändå, även fast en uppfostrats till att inte vara det. Men att en som förälder enbart tittar på när ens barn mår dåligt och går mot att med största sannorlikhet dö i förtid och dessutom behöva lida efter vägens gång är ju bara fruktansvärt, snacka om att inte bry sig om sitt barn isåfall.

    Gilla

   • Fast nej, om en är uppfostrad rätt är en inte elak. Ja, en kan tänka elaka tankar, men aldrig att en frisk människa skulle säga till en annan t.ex. att den är ful. Och att inte bry sig om att ens barn mår dåligt och _kanske_ kommer dö i förtid? Hellre lever jag ett lyckligt men lite kortare liv än ett långt liv där jag mår dåligt p.g.a att min pappa sa att jag är för tjock när jag var _nio_ år. Tror denna tjej redan är ärrad eftersom hon har varit på nån klinik sedan hon var sex? Hon mår nog mer dåligt av detta är att hon är tjock.

    Gilla

   • Ja, överviktiga människor brukar ju vara så oerhört lyckliga i vårt samhälle idag. Jag antar att du själv inte är överviktig, eller rinner allt hemsk du får stå ut med i vardagslivet bara av dig? Du kanske tom har hittat en klädaffär där kläderna är helt anpassade efter din kropp? Du blir inte illa bemött av folk du möter, inga blickar på stan och badstranden? Inga skavsår i jumskarna på sommaren när man blir svettig? Du blir inte diskriminerad när du söker jobb? Får plats på stolarna i kollektivtraffiken utan att folk harklar sig och byter plats istället för att sitta brevid dig? Det är ju en baggis och ingenting man mår dåligt för? Eller? Att hennes pappa vill att hon ska slippa den skiten som överviktiga får stå ut med är bara sunt, för det är ett rent helvete att känna dom där blickarna som man får så fort man går utanför dörren. Och även om han nu skulle uppfostra henne till att hon är queen, och helt magisk precis som hon är, så kommer hon fortfarande må dåligt av hur folk bemöter henne. Och det är Sara ett levande bevis på, hon slayar allt, men klart som fan att man blir ledsen, även om ens självförtroende är på topp. Och det är jävligt synd.

    Gilla

 10. FAST fetma är ju verkligen inget att glorifiera. Självklart ska folk få vara vilken storlek de vill och kunna köpa kläder därefter. MEN nej det är inte hälsosamt att vara ”fet”. SLUTA GLOROFIERA DET. Även om det har med arv att göra så är det oavsett inte bra, snälla sluta. Alla är fina som de är men hur fin är man när man har en kropp som ej funkar som den ska oavsett underviktig/överviktig. Förstår ni mig?

  Gilla

 11. Fine, fetma dödar och blah blah blah, men ni missar ju punkten att man kanske mår bättre psykiskt att vara större! Har en massa historier om personer som haft fetma, går ner i vikt så att de ser ut ”som man ska” men sedan valt att gå upp i vikt igen för att de framförallt mår bättre psykiskt men i vissa fall också fysiskt!
  De denna pappan säger till henne vet han inte hur det kommer att påverka henne psykiskt! Hon kanske begår självmord och dör 50 år i förtid än bara 13år…

  Gilla

  • Ja, för sjukdomar som kommer i följd av fetma är ju underbart! Jag tror säkert att de mår bättre av att vara sjuk i fetma. Jag menar, vem vill inte få hjärtinfarkt, leverskador, cancer, diabetes, dålig kondition och mycket mer?

   Alltså, detta handlar ju inte om utseende. Det handlar om hälsa. En långsiktig frågan om överlevnad. Pappan är orolig för sitt barns liv, inte hennes utseende. Det är klart att alla är fina oavsett storlek, men när man är sjuk i fetma måste man ta tag i problemet snabbt.

   Gilla

   • Hej: hjärtinfarkt, cancer och dålig kondition har ingenting att göra med att en är tjock. Cancer kan vem som helst få och hjärtinfarkter är ärftliga. En kan ha hur bra kondition som helst och ändå vara tjock p.g.a att deras ämnesomsättning inte är snabb. Känner flera som är tjocka som har bättre kondition än de smala jag känner, eftersom de smala ser ju redan ut som idealet så de skiter i att träna.

    Gilla

   • Skämtar du? Hjärtinfarkt har visst med fetma att göra! Fetma ökar givetvis riskerna för en hjärtinfakt, även stroke osv!:)

    Gilla

   • Jag jobbar inom akut strokesjukvård på ett av Sveriges topp 3 största akutsjukhus och kan intyga att det inte stämmer. Övervikt är en stor faktor till hjärt-kärlsjukdomar så det du säger stämmer tyvärr inte alls!:)

    Gilla

   • Du pratar inte om fetma, du pratarom den verkliga grundfaktorn till dessa sjukdomar: kött och animaliska produkter. Kolla upp Forks over knives, kanske du int ska hävda massa bullshit .. Blir lite pinsamt

    Gilla

   • Haha du vet säkert sånt bättre än mig, tror jag säkert 😂 du som är pinsam som är så trångsynt!:) bakom mina teorier ligger fakta från forskning, inte påhittade teorier:)

    Gilla

   • Det märks verkligen att du inte är en undersköterska, går att se igenom ganska lätt. Du säger att dina teorier grundar sig på forskning och ja, förut trodde en att övervikt orsakade hjärt- och kärlsjukdomar. Men nu har en forskat mera och kommit fram till att det inte alls har att göra med övervikt. Det är nog du som är trångsynt ändå. Som en annan sa är t.ex. kött och animaliska produkter saker som kan påverka detta.

    Gilla

  • Haha du får tro precis vad du vill, det bryr jag mig inte alls om:) jag är undersköterska inom detta område men du får som sagt tro vad du vill😂 det lyser igenom väldigt tydligt att du är trångsynt så tro inget annat:) krya på dig, bye!:)

   Gilla

   • Har jobbat med Uskor, de har gått en utbildning om typ 10 gymansiekurser som vem som helst klarar av och tror att de är en ”läkare”. Man ba haha nej… Klagar på sin lön fast de i många fall har högre lön än nyexade sjuksköterskor som läst minst 3 år på universitetet. Där kan vi kalla knas i systemet!!

    Gilla

 12. Om ni tittar på debbatartikeln på Aftonbladet, så mörker man hur dåligt han har mått över detta. Hans dotter har varit inskriven i några år, hon lider av fetma, de är inget han antog. Han har försökt att hålla det i mörkret för henne och försökt att hjälpa henne, utan att hon ska misstänka något. Resultaten blev inte bättre, så han bestämde sig för att berätta för henne. Han sa till sin dotter att hon led av fetma, att hon var tjock, men detta är verkligen inget fel av honom. Han är en pappa, som bryr sig om sin dotter, hon lider av en sjukdom och han har ingen aning om hur han ska kunna hjälpa.

  Gilla

 13. GAH, Folk som inte förstår innebörden av ätstörningar , både fetma och undervikt kan tyda på allvarlig psykisk ohälsa och framförallt fysisk ohälsa. Älskar att det finns pappor som bryr sig så mycket om sina barn att dem vill att dem ska leva långa liv utan onödiga fysiska krampor. Förstår inte hur folk tänker som förespråkar ätstörningar. Det handlar inte om utseende. Det handlar om hälsa.

  Gilla

 14. Fetma är inget som är ”vackert”, fetma är en sjukdom som förkortar livstiden och ger en massa följdsjukdomar. Det här har inget med att pappan tycker att dottern borde minska i vikt för att se bättre ut, utan för att hon ska må bättre fysiskt och kunna leka som en 9-åring ska utan att bli andfådd och hjärtklappning för minsta lilla.
  Att vara tjock är en annan sak.

  Gilla

  • I just det här fallet ses det som negativt pga att ett barn riskerar en massa sjukdomar och andra obehagligheter som uppstår när man lider av fetma. Även om det är jättefint så är det tyvärr farligt och en av vår tids största folksjukdom.

   Gilla

 15. Men herregud. Barnets värde ligger inte i kilona – nej givetvis. Barnet i sig är precis lika bra människa som vilken annan människa som helst. Däremot är fetma i sig något farligt som vi måste kunna prata om i dagens samhälle utan att det ska handla om värdet. Fetma är farligt. Det har inte med utseendet eller att vara ful att göra utan det är hälsorisken som det behövs läggas fokus på. Givetvis kan alla väga olika många kilo och det handlar inte om att vara pinnsmal, då det också kan vara en hälsorisk, utan att leva hälsosamt. Om ett barn som bara är 9 år redan lider av fetma måste en förälder kunna prata med sitt barn om det. Ja barn är känsliga och det är var förälders ansvar att få barnet att växa upp i en trygg och bra uppväxt. Förhoppningsvis kan en förälder på ett pedagogiskt sätt få barnet att förstå att hen är lika älskad och ändå få stöd i att få bort fetman.

  Jag tycker att sådana här som Sara som ska glorifiera fetma snarare gör alla dessa en björntjänst genom att bara blunda för vad som idag är ett stort hälsoproblem i västvärlden genom att säga att det handlar om en snygghetshets eller att passa in i normen. Det är ni som får andra att tro att värdet och ens snygghet sitter i kilona.

  Gilla

 16. Jag tycker att Sara sprider ett sjukt bra budskap vanligtvis, och hon är en förebild när det kommer till att tycka om sig själv precis som man är. MEN den här artikeln handlar om ett barn, det är stor skillnad. Barn lyssnar på sina föräldrar och äter vad som serveras, det är inte deras fel om de är överviktiga och det är just därför det är så stor skillnad på övervikt bland barn och vuxna. Vuxna som är överviktiga, fine! De bestämmer själva över sin kost. Men fetma bland barn, det är absolut inte okej. Det är ohälsosamt och den är synd om barn i den här situationen och familjen BORDE fokusera på hennes vikt. Det har inte med utseende att göra, det är inte hälsosamt för en 9-åring att lida av fetma. Det handlar inte om att ”hälsa handlar om att vara smal” eller att det är ”ohälsosamt att vara tjock”. Barnet lider av fetma, och att lida av fetma ÄR inte hälsosamt.

  Gilla

 17. Jag blir rent utsagt FÖRBANNAD på att alla tar så himla lätt på fetma-EPIDEMIN som sprider sig över världen. Vi har ALDRIG varit såhär stora innan. Barnfetma har aldrig varit ett så stort problem som det är idag. Följdsjukdomarna av fetma är INTE något att ta lätt på. Något att ignorera. Det finns INGET positivt med att vara fet. Att lida av fetma. Jag har varit där, det finns verkligen ingenting bra. Artikeln i sig handlade inte ens om utseende. Det handlade om en pappa som var rädd för sin dotters liv. Vad ska han göra? Sitta och titta på medans hans eget barn går mot en tidig död. Ett liv fullt av insulinsprutor. Fullt av mediciner mot högt blodtryck. Smärta i leder. Åderförkalkning. Astma. I vissa fall cancer.

  JA, vi ska se likadant på alla. Alla ska respekteras. Ingen ska behöva känna sig mindre värd på grund av hur dom ser ut. Men att sitta och lära barn att det är okej att ha fetma är INTE OKEJ. Fetma dödar. Fetma förstör liv.

  Sen det här om att vissa inte kan gå ner i vikt. BULLSHIT. Alla kan gå ner i vikt. Det handlar bara om kontroll. När det gäller sig själv, mat, portioner. Vad man stoppar i sig. Det finns snabb matsmältning och långsam matsmältning, men det gör det verkligen inte omöjligt att gå ner i vikt. Det finns människor med seriösa bukspottskörtelsproblem som ändå håller vikten. Det handlar bara om att vilja det. Och med dagens fat acceptance rörelse skulle jag inte bli förvånad om majoriteten av jordens befolkning lider av fetma inom några år. För det är ju mycket lättare att skrika att man ska bli accepterad för den man är än att ta tag i sina problem.

  Fetma är inget bra. Fetma tar människors liv. Sluta glorifiera fetma.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s