Ben Mitkus anklagad för låtstöld

Igår släppte Ben Mitkus sin låt "Satuday" och Hydra avslöjar i sin senaste video att låten är nästintill identisk med låten "Saturdays" av Besomorph. 
 
Ben har lagt upp en svarsvideo där han förklarar att delar av hans låt är från ett färdigt demo. 
 
När han var klar med låten får han sedan veta att personerna bakom demot sålt den till ett sample-library vilket innebär att den är tillgänglig för alla som köpt licence. 
 
 
#1 - Paulina

Har inget förtroende för han som artist. Sjukt nonchalant svarsvideo. Han skapade inte låten själv, han justerade endast ett redan existerande material. Att han ofta hävdar sig vara kreativ är patetiskt. Han vill tjäna pengar, han vill inte uttrycka sig själv genom att skapa egen musik som tex Ed Sheeran. Han har tappat min och många andras respekt.

#2 - Paulina

Har inget förtroende för han som artist. Sjukt nonchalant svarsvideo. Han skapade inte låten själv, han justerade endast ett redan existerande material. Att han ofta hävdar sig vara kreativ är patetiskt. Han vill tjäna pengar, han vill inte uttrycka sig själv genom att skapa egen musik som tex Ed Sheeran. Han har tappat min och många andras respekt.

#3 - Anonym

Men om det nu är så varför gick han runt och sa att han hade skrivit den?

#4 - Anonym

Finns så många olika sätt att se på saken. Först och främst kan man anse att det är konstigt av honom att ha uttryckt sig att han skrivit låten, att denna låt verkligen är någonting som stämmer överens med honom. Det hade blivit en helt annan situation om han var ärlig från början och sa att han fått en demo som han ska göra om osvosv.

För det andra så klagar väldigt många på att det är samma ackord, vilket det är i många låtar då det idag är svårt att vara ensam om egna ackord och upplägg på en låt. MEN, att han tog hela första versen utan att berätta om det i början är det som fått denna händelse att bli så stor. Ben behöver i framtiden berätta sådana saker (speciellt eftersom att han är väldigt öppen med vloggar i studion etc.) så han inte försätter sig själv i ett kommande drama.

Även kan det såklart vara onödigt av Hydra att ständigt vilja söka drama och vända allt ont mot youtubers.

#5 - Anonym

E en bara för mig denna bloggen e fuckad

#6 - Anonym

Hahahah ja då är de illa om låtarna påminner om varandra och tom låtarnas namn påminner om varandra haha ajaj

#7 - Anonym

#5 same

#8 - Anonym

Youtubers är youtubers
Musiker är musiker
Youtubers är vandrande reklampelare och ett varumärke med många följare- vilket säljer oavsett om du är musiker
Författare är författare
Sedan finns ghost producer och ghost författare att ta hjälp av och sätta sitt varumärke på
Dagens media är snabbväxande och du kan titulera dig från dag till dag inom olika yrken om du har ett starkt varumärke
Färdiga demon är klockrena för snabb exponering av låtar

#9 - Anonym

Youtubers är youtubers
Musiker är musiker
Youtubers är vandrande reklampelare och ett varumärke med många följare- vilket säljer oavsett om du är musiker
Författare är författare
Sedan finns ghost producer och ghost författare att ta hjälp av och sätta sitt varumärke på
Dagens media är snabbväxande och du kan titulera dig från dag till dag inom olika yrken om du har ett starkt varumärke
Färdiga demon är klockrena för snabb exponering av låtar

#10 - Anonym

Varför säger han att det är HANS låt när flera människor har tillgång till låt jäveln

#11 - Anonym

#10 Har själv köpt samplepacket och jag kan säga att Ben har gjort väldigt mycket för den är knappt lik samplet någonstans, enbart melodin på sången i versen. Tyckte spotlight centrals tankar om hela det här var väldigt bra!

#12 - Anonym

#4 hydra är bra utan honom hade alla gått runt och trott att bens låt va äkta, så bara för att man berättar sanningen är man inget odjur

#13 - Anonym

#11 Men det är fortfarande samma sample eller va det nu heter. Tycker personligen att man kan va lite kreativ i sig själv och inte ta saker som finns ute i nätet eller som är sålt utan man borde skapa nåt helt annat. Och bara för att man ändrat några vokaler så säger det inte så mycket förutom att man är okreativ.

#14 - Anonym

#13 Alltså ingenting är faktiskt likt, det enda han tagit är vers 1. Men som det verkar så hade Ben tillgång till det här exklusivt med en låtskrivare redan i April så jag förstår honom att det känns segt nu när alla hoppar på honom. Han har ju gjort hela beatet, refrängen, vers 2, majoriteten av låten är ändå från Ben i Bens låt. Tror folk hoppar på honom eftersom han är youtuber. Det är ju vanligt att artister släpper låtar som är samples, det vet varenda kotte i musikbranchen. Så förstår inte riktigt varför han fick så mycket hat.

#15 - Anonym

#14 han fick hat för att han ljög han kunde vart ärlig från början om hela grejen så kanske det inte hade varit sånt jävla liv. Och även om han ändrat en del av låten så kan man ju tycka att det blir konstigt eftersom flera människor har tillgång till låten och allt. Så man kanske inte borde sålt allt från början

#16 - Anonym

Ben är den som är mest ärlig av youtubers som säger sig vara producenter.
Vilken annan youtubers skulle förklara som han gör hur de blev såhär? Om bara följare visste hur lite kunskap om låtar en del youtubers har men tar äran över andras jobb...
Men då följarna är så unga så funkar de vara artist och producent utan kunskap..
I själva verket är de pengar som är nyckeln till framgången. Har du pengar kan du köpa ditt kändisskap.
Tack Ben för din ärlighet. Och du kan lira instrument och sjunga. Låt ingen trycka ner dig.

#17 - Anonym

Vad osköna personer dessa nyhetskanaler och commentary channels är. Kontent på andras bekostnad. Ta sig friheten utan att fråga personen ifråga de handlar om innan de lägger ut för "slakt". Vad är detta för män som är så bittra och kreaktivitets lösa. Pinsamma personer som snabbt efter gör en kapp vändning. #dubbelmoral= nyhetskanal
Inser ni vad ni gör? Här gör en person en release av sin låt och ni skyndar er slakta den personens stora dag, hjärtlöst tilltag.
NI är fega individer som slaktar mindre personer och smörar för större kanaler.
Usch!!!!!!

#18 - Anonym

https://youtu.be/2TQUYTJeFZ0
Kolla i kommentarsfältet vilken dubbelmoral av dem som kastar skit utan fakta.

#19 - Anonym

Transparent och tydligt nu i kommunikationen. Trodde bara innan att melodin var någorlunda ändrat och lyricsen mer eller mindre var the same men förstår nu att lyricsen är mestadels egen och originell nu förutom versen, samma sak att melodin är mkt egen också och såklart en helt annan sångröst än sample :) Man kan kalla sample:n som en referenspunkt, nu förstår jag det som och inte något som är taget rakt av :)

#20 - Anonym

Varför kan inte Youtubers hålla sig till Youtube musik karriären hamnar ändå i blåsväder på ett eller annat sätt.

#21 - Anonym

#17 du vet väl att ben snart har en halv miljon följare så han är inte direkt "liten" speciellt när man är ganska stor så måste man va ganska uppriktigt från början annars händer sånt här tyvärr

#22 - Anonym

#17 du vet väl att alla "män" inte är bittra och arga som du uttrycker det som så läs på och varför så arg? snälla folk vill bara ha en förklaring från Ben om vad det är som pågår eftersom Ben tidigare inte nämnt det här med Låten, sen att han får hat är en annan sak. Känns som du tar åt dig mer än alla andra eftersom du skriver ett helt inlägg om nåt alla andra är *skratt* + att ben inte är "mindre" han har snart 500k det är inte så lite om man jämför med alla som "slakta" han. Så om man snart har 500k kan jag tycka att man har ett ansvar att va uppriktigt från början genom att berätta "hela sanningen" som han nu säger.

#23 - Anonym

#22 Som jag förstått har Ben skrivit refräng, vers 2, och korrigerat vissa ord i vers 1, producerat. Vilket är rätt mycket jobb. I hans video inför Saturday så finns det inte något ställe han säger att han skrivit låten. Han säger att han sjunger som han vill i låten och producerar som han vill. Alltså har han egentligen inte ljugit någonting. Vi borde lägga allt det här åt sidan.

#24 - Anonym

har helt missat, varför ska Thomas flytta? :)

#25 - Anonym

Det förklarar däremot inte den identiska lyriken??

#26 - Anonym

#25 är du efter eller? xD

#27 - Anonym

Anty tweetade just att Sacha kommer ta en paus från sociala medier pga att hon och hennes kulle Keaton nyss gjort slut :/

#28 - L

fattar inte folk att typ alla artister gör detta eller, använder demos osv

#29 - Anonym

använda demo är en sak men att härma texten och rösten det är en helt annan sak

#30 - Johanna

det kallas att SAMPLA, om ni inte fattar så googla! Hov1 har tillexempel samlat typ hälften av deras låtar så att klaga på ben mitkus är bara fel 😂

#31 - Anonym

#29 Fast han använde ju demot?

#32 - Anonym

Vad tog Felicia bort från instagram?

#33 - Anonym

kan vi inte lägga det här bakom oss det blev helt enkelt ett missförstånd, tycker vi borde uppmärksamma cluee som gör en video (som han nu tagit bort men det finns reouplads) han gjorde en video där han säger att han hatar Ben och att Bens karriär är över och att han älskar drama? alltså va? alla vi vet ju att cluee brukar krypa till korset när han hamnar i drama men när hans VÄNNER eller bara alltmänt folk hamnar i drama blir han glad, herregud 30bast och vill att alla ska må dåligt och va olyckliga, det smutsigaste va att han inte prata med Ben först utan bara slänger ur sig en hat video för att sen säga att man gick på impuls? CLUEEEEEEE GET A LIFE, usch

#34 - Anonym

#33 F12

#35 - S

OCH NÄSTA NYHET?!!!

#36 - Anonym

#35 Skvaller, detta är en skvallerblogg. Och detta inlägg kom ut IGÅR. Har du inget liv eller vad är det frågan om?

#37 - Anonym

#1 Asså va? Alla artister i musikindustrin gör som Ben. Detta är inget nytt.

#38 - Jfjcufj

Vad fan är skillnaden mellan skvaller och nyhet?

#39 - ARSON

Jag är en självständig artist och producent, men jag vet fortfarande hur mycket om hur musikindustrin fungerar.

Det är så här: alla artister i musikindustrin gör så som Ben gjorde med denna låten. Artister och deras producent-team får demos skickade till sig, från andra producenter/artister. Teamet lyssnar på demos och om de tycker om något så gör de en låt grundad från demot. Ett känt exempel på detta är Justin Bieber's låt "Love Yourself". Ed Sheeran skrev låten, och skickade ett demo till Justin. Justin gjorde sedan en hel låt av det.

Exakt alla stora artister som är signade med ett skivbolag tar hjälp av producenter och låtskrivare. På en låt kanske det är 5 producenter och 10 låtskrivare. 'In My Feelings' av Drake är väldigt populär just nu. Men gissa vad? Låten är skriven av 13 personer. Och ni vet låten 'Walk On Water' av Eminem och Beyoncé? Skylar Grey, som är en artist och låtskrivare, skickade ett demo till Eminem där hon sjöng refrängen. Eminem tyckte om det och skrev resten av låten, och fick Beyoncé att sjunga refrängen men det var fortfarande Skylar Grey som hade skrivit refrängen.

Det finns så kallade "sample-libraries" där man kan köpa packs med olika samples (alltså instrument, melodier, röster eller låttexter). Producenter köper sådana här packs för att kunna göra mer intressanta låtar. I andra halvan av Logics låt 'Midnight' så används en loop från ett sample-pack. Det är inget fel med att använda sample-packs, eftersom man köper licens för 100-2000 spänn. Det är alltså inte olagligt eller fel att använda det, så länge man köper licens. Det kallas för "royalty-free samples". Det finns gratis packs också såklart, men med lite lägre kvalitet. Att det finns öppna sample-packs gör såklart så att melodier och texter i låtar kan likna varandra.

Sedan finns det också artister och producenter som tar en liten del från en annan artists utgivna låt. Då måste dem kontakta upphovsmännen och komma överens om pengar. Oftast får upphovsmännen en viss summa direkt eller så får artisten en viss procent av inkomsterna.

Eftersom Ben Mitkus är signad till UMG, så är det väldigt liten risk att de skulle sno rakt av en annan artist utan licens eller något. Att använda samples utan licens är olagligt, och kan kosta skivbolagen mycket pengar om upphovsmännen stämmer dem. Jag är säker på att Ben inte hade riskerat att bli droppad från UMG eller förlora massor av pengar. Lyssna på Ben i detta. Det är trots allt han som varit med i låtens skapande och inte ni som anklagar honom för "plagiat".

#40 - Anonym

#38 Men driver du? Nyhet är sånt som är sant. Skvaller är uppenbarligen sånt som baseras på rykten.

#41 - ARSON

Och förresten, varför skulle Ben säga i sin video han la upp om låtsläppet att han använde en demo? Det är inte logiskt någonstans. Ska Eminem skriva på Instagram och Facebook vilka demos/samples han använde i Kamikaze? Nej, för det behövs inte, och det är bara onödigt. Se Ben som en vanlig artist. Han jobbar med YouTube också, men ni borde se honom som artist i musiksammanhang. När Ben lägger upp om låtsläpp så är det promotion. Varför skulle en vanlig artist säga: "Jag använde det här demot och det här samplet. Jag köpte licensen från den här sidan och det är det här sample-packet"? Tänk er vad till exempel Ed Sheeran hade sagt i promotion. Man kan avslöja samples i låtcredits eller i intervjuer senare, men det passar inte i promotion.

#42 - S

#36 snarare du som inte har ett liv eftersom du svarar din jävla p12a dra åt helvete

#43 - Anonym

#40 dryg :)

#44 - Anonym

#40 dryg :)

#45 - Anonym

Så han har alltså inte skrivit låten själv eller??😂

#46 - Anonym

#45 Ja men ändå nej, han har skrivit refrängen som faktiskt är riktigt bra, däremot inte första versen!

#47 - Christa

Ojoj.. intressant. Ja... Shit happens. Kan ju faktiskt vara just så.

/C

http://fondofhome.blogg.se - nyinvigd renoverings-/inredningsblogg

#48 - Anonym

dude

#49 - Freddy

När har Ben sagt att han själv skrivit låten? Kan nån länka ett klipp? Jag har nämligen aldrig hört honom säga att han skrivit låten själv. Däremot har han pratat mycket om att han känner att han har hittat sin stil och att den här låten verkligen är Ben Mitkus. Vad jag vet har han aldrig påstått att han har gjort låten själv. Tycker att Ben alltid varit öppen med att det är flera kockar på hans låtar. Men bevisa gärna att jag har fel om ni kan.

#50 - Alicia

Kan känna att det lite kvittar om han skrivit låten eller inte. Det är väl ingen som egentligen köper att han vill vara "kreativ" och typ "jobba med sitt låtskrivande". "Det är kul att vara kändis" är en bra summering av Bens "kreativitet"

Tipsa oss

Välkommen till Sveriges största skvallerblogg med över 100 tusen unika besökare varje vecka. Här kommer du att få en uppdatering och skvaller om Sveriges största YouTubers. Har du tips på skvaller får du gärna tipsa mig anonymt eller med din bloggadress här under eller maila mig på: SvenskaYoutubers@outlook.com