Sascha berättar om rädslan för skolskjutningar och om en tjej som hota med att skjuta hennes skola

Sascha har gjort en frågestund på svenska och hon får en fråga om hon är orolig för att det ska hända en skolskjutning på hennes skola. 
 
Hon berättar att hennes skola har "lockdown-drill" varje månad vilket är som en brandövning inför en potentiell skolskjutning.
 
Säkerheten i skolan har blivit bättre då alla dörrar i skolan är låsta och deras lärare tränas hur de ska agera i sådana situationer. 
 
För några månader sedan var det en skolskjutning i hennes delstat Michigan och i den skolan går flera av hennes vänner. Alla hennes vänner är oskadade men händelsen gjorde henne livrädd. 

Sascha berättar dessutom att en tjej i hennes skola fick ett mentalt sammanbrott och hotade med att skjuta hela skolan. Tjejen har nu blivit avstängd från skolan.  
 
 
 
#1 - A

Jaha...?

#2 - Anonym

Detta är dödshot mot allmänheten vilket hon borde anmäla till polisen i så fall istället för att snacka om de på sociala medier..

#3 - Anonym

#1 om du inte bry dig så varför slösar du din egen tid genom att klicka in på kommentarer och skriva jaha? uppenbarligen bryr du dig jävligt mkt

#4 - Anonym

#1 skrolla vidare om du inte bry dig istället för att skriva en onödig kommentar

#5 - Anonym

Sjukt att man ens ska behöva oroa sig för sånt här!

#6 - Kattöga

#2 Antar att du menar tjejen som hotade med skolskjutning. Skolan - och troligen polisen - har ju redan agerat med tanke på att tjejen blivit avstängd från skolan?

#7 - Anonym

Fyfan att behöva gå och oroa sig för någonting sådant.

#8 - CheMi

När jag gick i lågstadiet (2009?) sa en kille att han skulle skjuta ihjäl alla lärare och alla elever. Ingen tog honom seriöst utan skrattade och ba, ''Jaja, nu tar vi det lugnt'' Det är skrämmande som tiderna ändras.

#9 - Anonym

#8 Man ska alltid ta dödshot på allvar

#10 - emma

#8 dock skillnad. På lågstadiet säger barn dumma saker hela tiden som de inte menar. De flesta som faktiskt begår såpass allvarliga brott har riktiga psykiska störningar/psykisk ohälsa/självmordsbenögenhet osv vilket oftast inte syns hos lågstadiebarn. Därför tar man det väl mindre seriöst. Dessutom antar jag att du menar ett lågstadium i Sverige, ENORM skillnad mot situationen i USA där skolskjutningar sker med jämna mellanrum. Så man kan inte riktigt säga det på ett sånt sätt som du gjorde, tycker jag. Visst har tiderna förändrats men vi pratar om två väldigt olika situationer.

#11 - Sabina

Fy vad hemskt..

#12 - Anno

#10 Dock så var skolskjutningar inte lika vanligt ens i USA förr så som det är nu. Sen, varför måste en person som begår sånnahär brott ha just psykiska störningar och ohälsa? Kan lika gärna vara bara den personens personlighet, uppväxt, värderingar. Personer som utför dessa skjutningar vara hur frisk som helst och inte vara självmordsbenägen eller något liknade. Sen absolut vissa kanske faktiskt lider av psykiska sjukdomar. Men inte alla! Är så trött på synen och stereotyp bilden vi har på psykisk ohälsa..

#13 - emma

# Ja, du har helt rätt. Menade inte alls att få fram en bild av att alla med psykisk ohälsa eller liknande går runt och skjuter folk, det är några väldigt få enstaka. Undantag, helt enkelt. Självklart kan man vara helt frisk men det hör väl inte till det vanliga. men förstår din poäng!

#14 - Anonym

#12 Jag lider själv av psykisk ohälsa, och för mig är det är en självklarhet att dom personerna är psykiskt sjuka. Ingen normalt funtad människa går in i en skola och börjar skjuta, den personen har ju någon psykisk störning. Men det är en väldig skillnad på tex depression, ångest, socialfobi, bipolaritet osv och att faktiskt vara psykiskt störd eller en psykopat. Psykisk ohälsa är väldigt brett, men ingen normal människa gör något sådant

#15 - Anonym

#12 Personen sa inte att alla med psykisk ohälsa är skolskjutare. Många skolskjutare är psykiskt sjuka, vilket blir en stereotyp MOT SKOLSKJUTARE. Att neka att många inte är det tar bort fokusen från det riktiga problemet. Problemet med skolskjutningar är dels vapenlagarna, men till största del TABUN KRING PSYKISK OHÄLSA. Att förstå att många skolskjutare lider av psykisk ohälsa är ett steg framåt. Vad ska man då göra? Investera mer i psyksjukvården och utbilda alla i skolan om det. Det hjälper inte att säga "inte alla med psykisk ohälsa". Samma sak som att det inte hjälper att säga "inte alla män" i sexualbrottsfrågor.

#16 - Anonym

#12 Personen sa inte att alla med psykisk ohälsa är skolskjutare. Många skolskjutare är psykiskt sjuka, vilket blir en stereotyp MOT SKOLSKJUTARE. Att neka att många inte är det tar bort fokusen från det riktiga problemet. Problemet med skolskjutningar är dels vapenlagarna, men till största del TABUN KRING PSYKISK OHÄLSA. Att förstå att många skolskjutare lider av psykisk ohälsa är ett steg framåt. Vad ska man då göra? Investera mer i psyksjukvården och utbilda alla i skolan om det. Det hjälper inte att säga "inte alla med psykisk ohälsa". Samma sak som att det inte hjälper att säga "inte alla män" i sexualbrottsfrågor.

#17 - Anonym

SLUTA snacka om fuc*king psykisk ohälsa och ta denna människan till psykakuten och lås in henne tills hon mår bättre..

#18 - Anonym

#16
Samband är inte samma sak som orsak. Bara för att det finns ett visst samband mellan skolskjutare och psykiska sjukdomar, betyder det inte per automatik att det är orsaken till dåden. Det handlar mesta dels om personens omgivning och hur den uppfattar den snarare än psykisk hälsa.

#19 - Anna

#12 Någon som bestämmer sig för att gå in på en skola och skjuta oskyldiga barn och vuxna är allt annat än frisk. Om man ens kan få tanken att mörda oskyldiga människor är det något fel i huvudet. Du kan ju inte formulera det som att en frisk person går runt och skjuter folk? Visst alla behöver ju inte rättspsykiatriskvård men det är ju inte ett sunt tankesätt att tänka på att döda folk. Personer som utför skjutningar är inte friska i huvudet, annars hade de aldrig skjutit någon :)

#20 - Anonym

USA är fucked

#21 - Kennet

Hemskt :(

#22 - Anonym

#20 sluta dra ett helt land över en kam. Kom ihåg att detta har hänt i Sverige/Göteborg med fast en man med kniv

#23 - Angelique

Oj vad ovant att höra henne prata svenska :)

#24 - Anonym

#22 Kniv? Han hade svärd

#25 - Anno

#14 #15 #19
När man pratar om psykiska sjukdomar tänker många att tex schizofreni är en farlig sjukdom och att folk som är schitofrena är mördare osv.
Men det stämmer inte. Och därför tycker jag det känns fel att sätta en stämpel på att orsakerna till dessa dåd skulle vara psykiskt sjuka människor. Visst det kan stämma till viss del. Men tror det främst har med personens miljö och uppväxt och bara hur den är som person. Alla som är kriminella lider inte av psykiska sjukdomar. Alla har olika ’anledningar’ till att vara kriminella. D
Den absoluta främsta orsaken till dessa skolskjutningar är ju för att vapen är så lätt tillgängliga nu och alla nya vapenlagar i USA. Det är där problemet ligget. Utan vapen, inga skjutningar.

#26 - Anonym

#25 Om vapen hade varit olagliga i USA hade det fortfarande funnits skolskjutningar, för man har inte löst det riktiga problemet. Förstår du inte att miljö och uppväxt knyts samman till psykisk ohälsa? Mobbad = deprimerad = isolerad = extremt ensam. Det är bara ren galenskap att neka att psykisk ohälsa är en orsak till skolskjutningar. Och lyssna vad jag säger; jag säger inte att alla psykiskt sjuka personer är farliga. Jag säger att det allra största problemet är att det finns ett tabu och stigma kring psykisk ohälsa. USA är ett så pass stort land och så många kriminella, att det inte skulle göra någon skillnad om de förbjöd vapen. Kriminella hade ändå fått tag på vapen. Det är inte vapen som dödar folk, det är människor. Missförstå mig inte. Jag tycker att man borde skärpa vapenlagarna, men jag tycker inte att vapenlagarna är det största problemet.

#27 - Anno

26
Nej, håller absolut inte med. Att vara deprimerad och må dåligt o lida av psykiska sjukdomar är tabubelagt som du själv säger, det är tabubelagt för folk som inte har psykiska sjukdomar har en uppfattning om att folk som har det är galna, farliga och begår brott! Alltså vill man inte berätta om man lider av psy ohälsa. Om man nu ska säga att folk som gör dessa dåd är psykiskt sjuka, så säg psykossjukdomar! För psykisk ohälsa och pyskoser är inte samma sak. Dock har även det ordet en negativ sida då det kan förknippa med schizofreni som jag nämde. Vadå vapen dödar inte människor? Om diverse pistoler inte har varit lika tillägnliga hade antalet skjutningar och mord inte varit lika stor. Det hade fortfarande existerat, ja absolut, men inte till dagens grad. Så mycket skjutningar det är nu o USA har det inte varit förr.

#28 - Anonym

#24 det var i Trollhättan han hade en kniv

#29 - Paulina

Mobbning är ett mycket större problem i aerikanska skolor än vad man tror. Och skolskjutnigarna utförs oftast av personer som blir/ blivit mobbade på just den skolan. Det är extremt sällan en random galning går in i en random skola och skjuter. Många mobboffer känner att detta är den ultimata hämnden men absolut, någon antisocial personlighetsstörning (brist på empati)) krävs nog faktiskt för att kunna utföra ett sånt här dåd.

#30 - Anonym

#28 i Trollhättan hade han ett svärd

#31 - Anonym

#30 En Machete hade han om man ska vara mer korrekt men same shit

#32 - Anonym

#2

Att man pratar om det innebär inte att man inte vidtar andra åtgärder. Det förstår du väl? :)

#33 - Lol

#22 Det var i Trollhättan och med ett svärd... Och i Göteborg vet jag iallafall inte om att det har hänt något förutom den där läraren som blev skuten i Lövgärdet, men Angered är ju Angered...

#34 - Anonym

#30 förlåt jag surrar ihop det! I Trollhättan var det svärd och i Göteborg var det kniv

#35 - Anonym

De som skjuter ner en skola är psykiskt sjuka på något sätt och behöver hjälp.

#36 - What

❌❌❌ är Malin verkligen gravid? Bilden är borta och från där det blivit taggade och hon åkte karusell vilket du inte får när du är gravid och dricker rosé❌❌❌

#37 - Anonym

#33 #34 Trollhättan ligger i Göteborg

#38 - Anonym

#37 Det tar en halvtimme att åka till Göteborg från Trollhättan. Det är en tätort i Västergötland

#39 - Anonym

#38 det tillhör fortfarande Göteborg

#40 - Anonym

#39 Nepp

#41 - Anonym

"Trollhättan är en tätort i Västergötland och centralort i Trollhättans kommun i Västra Götalands län. En mindre del är belägen i Vänersborgs kommun."

#42 - D

Har Sara Henrietta och Daniel Norlin gjort slut????

#43 - Anonym

Ben Mitkus & Linn Ahlborg var med varann och de följer varann på instagram igen. Det kan man se på bådas instastory, tror ni det kan bli något

#44 - Berlin

#37 #39 Med är ni helt efterblivna eller!? Trollhättan är fan inte en del av Göteborg. Trollhättan är en egen stad som ligger ca 5 mil eller något från Göteborg. Trollhättan är faktiskt en stor svensk stad med ca 60 000 invånare och har självklart även en egen kommun. Det går inte ens pendeltåg mellan Gbg och Trollhättan ju...

#45 - Anonym

#37 #39 Efterblivna stockholmare som låtsas att dom vet något...

Tipsa oss

Välkommen till Sveriges största skvallerblogg med över 100 tusen unika besökare varje vecka. Här kommer du att få en uppdatering och skvaller om Sveriges största YouTubers. Har du tips på skvaller får du gärna tipsa mig anonymt eller med din bloggadress här under eller maila mig på: SvenskaYoutubers@outlook.com