Youtuber visar upp nya blodiga självskadesår

Johanna Ottosson, en youtuber med över 60 tusen prenumeranter har medvetet lagt upp nya blodiga självskadesår på snapchat för att provocera och uppröra. 
 
På bilden kan vi se att hon skurit sig på armen med ett rakblad och hon skriver "Hoppas ni inte blev triggade". 
 
Nu har många reagerat och menar att det är oansvarsfullt eftersom hon kan trigga människor med självskadebeteende. 
 
- Varning! Bilderna nedan kan vara triggande - 
 
 

#1 - Anonym

Hon försöker bara bli "känd" genom detta beteende

#2 - Anonym

Det är sjukt att en youtuber gör det när det finns barn som kolla på olika YouTubers. Men sen lägger hon(Johanna) upp provocerade video och sen tycka synd om mig videos, hon har hängt ut sin mamma här på youtube också.

#3 - Anonym

Fortsättning på kommentar 2: Oj, det är nog fel person. Ang det med att hon har hängt ut sin mamma. Glömde kolla upp vem hon vart. Förlåt för min miss.

#4 - Anonym

Asså varför skär man sig ens

#5 - Anonym

#4 Finns många anledningar till varför människor gör det, vissa säger att det ”dämpar ångest” och andra vill bara se sig själv lida, det finns mer anledningar varför människor gör så men dom jag nämnde är dom populäraste anledningarna.

#6 - Anonym

Fattar ni inte att vare sig man "skär sig själv för uppmärksamhet" eller ej så behöver man HJÄLP. Man är SJUK. Hon är inte oansvarig, hon är sjuk och behöver hjälp.

#7 - Zallie

Finns ju inte så mycket att säga egentligen. Det är extremt dum handling av henne att lägga upp sånt och särskilt när hon har många yngre tittare. Många unga tar efter väldigt lätt på vad äldre gör, framförallt äldre som verkar "coola". Jag själv tog efter mitt självskadebeteende av äldre.. Så inte det mest genomtänkta så att säga.

#8 - Anonym

Snälla snälla du som har bloggen, ta bort bilderna, det triggar sååå mycket, det behöver inte spridas mer. Fler än jag skulle inte ha sett detta om inte du lagt upp så du bidrar bara till att fler triggas. Och ”varningen” du satte hinner man absolut inte se innan det är för sent. Snälla ta bort bilden så att inga mer blir triggade. Du tjänar inget på att ha den kvar

#9 - anon

#8, håller med dig tryggades av dessa bilder igår men gjorde ingenting som tur är.

#10 - anon

#9 triggades*

#11 - Anonym

Snälla ta bort detta!! Ingen aning vem denna Johanna är. Du hade kunnat skriva inlägget utan bilderna. Du bidrar till triggen & med erfarenhet med familjemedlemmar som skadar sig blir jag rädd att de ska göra något om de ser detta. Så snälla ta ditt ansvar & ta bort detta!

#12 - Anonym

Censurera bilden på blodet

#13 - Anonym

Ni som säger att ni blir triggade, och att Ida borde ta bort det hör inlägget. Det är ju delvis bra att hon lägger upp det här mer folk blir medvetna om det och vet att kvinnan är sjuk och att hon behöver hjälp.

#14 - Anonym

Förstår inte varför människor blir ”triggade”
Det är väl bara att lämna bloggen om det inte passar er.
Själv så har jag inte skärt mig på ett ganska långt tag och det är inte direkt som om att jag får ett ”återfall” av att kolla på denna bilden.

#15 - Anonym

Vilken sorglig, sorglig människa. Har full förståelse för att man mår dåligt och känner ett behov av att själv skada, men när man har tusentals följare varav de flesta är barn? Hon borde skämmas

#16 - Anonym

Oansvarigt? Ja, kanske. Men hon är 14 år. Hon är sjuk och behöver hjälp, vad fan tror ni???

#17 - P

Det sjukaste är nog att hennes stora syster skriver att denna tjej är en förebild pga att hon lägger ut dessa bilder och man ska sprida det. Hoppas dock att ingen lyssnar på dem. Inte heller förebilder när dem filmar(!) sig själva nät dem försöker svimma.

#18 - Anonym

JA. Det är dumt att hon lägger ut bild på detta, men det är nog ett rop på hjälp. Många med självskadebeteenden brukar lägga upp bilder där deras sår syns medvetet. Ett rop på hjälp, tror att Johanna måste få hjälp med detta innan det eskalerar! Så snälla ni som kanske läser detta som bor i samma stad eller går på samma skola, säg till någon så att Johanna får hjälp.

#19 - Anonym

Johanna borde inte ha lagt ut det enligt mig. Du borde ta bort bilderna, ingen bra idé att fortsätta sprida dem. Det finns säkert en hel del barn som läser denna bloggen också. Jättetråkigt att hon mår så, hoppas att hon får den hjälp hon behöver.

#20 - Hej

Jag kommenterar extremt sällan på denna blogg men kände att jag behövde reda ur lite saker.

För det första så är det Du som läser inlägget som har ansvar över din självskada och huruvida triggad du tillåter dig själv att bli.
Det är inte särskilt svårt att googla upp dessa typer av bilder så har man känslan att vilja självskada så googla på. Detta inlägg är inte mer "farligare" för att trigga igång än vad Google eller verkligheten har.


För det andra så har jag personligen aldrig förstått mig på Sanna Ottosons systrar dvs Johanna och Josefin. Sanna följer jag men de andra två verkar vara väldigt upphetsade på uppmärksamhet lite överallt. Att hon nu valde medvetet att posta dessa inlägg på hennes story får stå för henne och jag lägger inte så mycket energi på henne. Det är bara att vända kinden bort-andas-sätt på en feel good film istället och försök att motarbeta tankar om självskadning.
Och jag får säga dessa saker för att jag själv gjort illa mig och har struggle än idag med det men då, som jag skrev, sätter jag på en film istället och äter lite godis så har jag klarat av ännu en gång att inte göra illa mig.

Att bli triggad såpass lätt bara av att se på några bilder har jag liiite svårt att tro men om så är fallet - stå emot. Våra kroppar behöver kärlek, inte mer ärr.

#21 - Person som genuint bryr sig

Det värsta är ju att det antagligen är många barn som behövt se det här. De mest hängivna prenumeranterna (och alltså de som är mest benägna att följa på snap) är väldigt unga. Alla som börjar skära sig lär sig att det är en möjlighet någonstans ifrån. Kanske är det här någon ung person för första gången kommer i direktkontakt med självskada. Det kan få förödande konsekvenser.

Vet inte vem den här youtubern är sedan innan, men jag hoppas hon får hjälp. Dels för sin självskada, men också för sin självkänsla. Uppmärksamhet blir för många osäkra personer en drog. Och eftersom det är lättare att få uppmärksamhet för något negativt är det oftast det som de gör. Det viktiga är inte att bli omtyckt för dem, det är att få bekräftelse på att andra ser dem.

Antagligen känner hon sig väldigt osedd och maktlös. Jag ber om ursäkt om det ser hårt ut när jag skriver det, men det är nog inte långt ifrån sanningen. Det är en vanlig känsla hos tonåringar, så vågar säga med all säkerhet att hennes känsla av maktlöshet är väldigt stark. Det är otroligt ledsamt och hon förtjänar att må bättre och få hjälp. Det är ännu mer ledsamt att hon gör illa sig själv på grund av det här, samt skadar andra i sitt sökande av bekräftelse. Det är faktiskt tragiskt. Tragiskt på det sorgliga sättet, inte så som man säger för att håna någon. Det här är på långa vägar för ledsamt för att plocka taskiga poänger.

Önskar henne allt gott. Hoppas någon vuxen i hennes närhet får nys om detta och räddar henne snarast. Pga hennes mående och längtan efter bekräftelse ser hon inte situationen ur nyktra ögon. Hoppas någon larmar till hennes föräldrar. Och om hon skulle läsa det här vill jag säga till henne att hon förtjänar bättre än att göra såhär mot sig själv. Hon förtjänar bättre än att skada sig själv, men hon förtjänar också bättre än att medvetet göra sig själv illa omtyckt. Hon förtjänar bättre än att vara någon som gör andra illa. Hon förtjänar att både sprida och få kärlek, att vara omtyckt.

Fan, hoppas någon betydande person i hennes närhet ser det här.

#22 - anonym

Hon gjorde det som svar på kommentaren eftersom hon till slut fick nog. Varenda video hon lägger ut, nästan bara kommentarer om vad det är för märken hon har på sina armar / ben. Detta är hennes sätt att visa att sådana kommentarer triggar henne, att hon har fått nog av alla de där kommentarerna. Jag har själv haft et självskadebeteende som jag kämpar med trots att det är över två år sedan jag sist skar mig. Ni skulle bli förvånade över vad för bilder folk lägger ut på tumblr. Vissa där skär tills de förlorar känseln i armen och får bli opererade för att få den tillbaka. Jag skriver inte att det är rätt av Johanna att posta bilder på det här men det är hennes sätt att hantera hat på.

#23 - Q

#22 - anonym

EXAKT! TACK!

#24 - Anonym

Var är hennes föräldrar

#25 - Anonym

Lite komiskt att du Ida delar vidare dessa bilder då vi är så många inga människor som mår dåligt jag tycker att du är lika oansvarig,

#26 - Sofia

När en person skadar sig själv är det inte någonting hen ”bara gör en torsdagseftermiddag efter en dålig dag på jobbet”. Det är en punkt man kommer till efter en lång tid av ångest, depression och smärta. Man kommer till en punkt av att vara så desperat efter någonting som får ångesten att lätta. Man vill kunna andas, tänka på någonting annat. Precis som alkohol så dämpar ofta fysisk smärta ångest och med tiden blir det ett beroende eftersom det är någonting som fungerar för att lindra smärtan. Man hittar någonting som ger en lättnad för stunden, men efter ett tag blir det värre då skadandet i sig skapar mer ångest. Vilket i sin tur gör att man skär sig mer för att dämpa mer ångest. Det blir en ond cirkel som är svår att ta sig ur och man behöver hjälp för att ta sig ur det. Det är väldigt vanligt att självskadebeteende i form av att skära sig viftas av allmänheten, av skola och även skolkuratorer bort som uppmärksamhetssökande. Vissa kommentarer till inlägget vittnar också om det. Självskadebeteende är väldigt allvarligt och det skall tas på allvar oavsätt. Även om uppmärksamhet skulle vara ett motiv här, trots att jag mycket skeptisk till det påståendet, så är det en väldigt liten del av en mycket större problematik.

En människa har ansvar för vad hen gör, inte för vad andra gör. Vem som helst kan bli triggad av vad som helst. Om en människa alltid skall ta andra människors känslor i beaktande så kan hen inte göra någonting. Vuxna människor borde veta vad de går in på för kanaler och kunna hantera vad som finns där. Om inte så skall man inte titta heller. Om barn ser sådana här saker kan man enbart hoppas att föräldrarna har koll och diskuterar öppet med sina barn om vad de sett på nätet. Denna kvinna har ansvar för att hon har lagt ut bilderna, inte för hur andra uppfattar och tolkar hennes bilder.

#27 - Anonym

#25 unga* människor

#28 - Jadu

Äckligt att göra så!
Har själv haft självskadebeteende men ALDRIG skulle jag lägga upp sånt!
Hon har unga tittare.
Fy!
Usch!

#29 - Anon

Jag känner att det var väldigt oansvarigt från hennes föräldrars sida att låta henne bo helt själv i ett litet hus när de uppenbarligen vet att hon har ett allvarligt självskadebeteende. När jag aktivt skar mig själv så sov mamma eller pappa i mitt rum varje natt för att jag inte skulle göra någonting.

Låter det som en bra idé att en 14-åring med psykisk ohälsa och ett aktivt självskadebeteende bor själv?

#30 - Anonym

Håller förövrigt med en kommentar som sammanfattar det bra på hennes blogg:

Men kom igen, du är ju inte dum? Om du såg den första videon som du beskriver borde det räckt för att bilda en uppfattning? Din första text och formulering hänger inte alls ihop med din uppdatering. Din slutsats i första delen handlar ju om att youtube i Sverige förändrats? Med ett ”haha”. Say what?! Var det din analys efter att ha tittat på det där? Var det allt? Varför skrev du inget av allt det du sedan la till från start? Nu framstår det snarare som att du fått kritik och då försöker släta över/ursäkta dg. Ta bort det här inlägget bara. Du gör i och med detta reklam för dem oavsett du vill eller ej. Fler blir nyfikna = fler visningar. Jag blev besviken på dig nu, faktiskt.

#31 - Anonym

Sorry kommentaren ovan skulle vara på inlägget under så ignorera de bara haha

#32 - Anonym

Hon är 14 år, förvänta er inte att hon borde veta bättre

#33 - 8

Det är ju exakt så alla rika jävla youtubers gör! Beter sig som idioter o kränker sina följare o kallar dom "dumma i huvudet" "ni har förstört mitt liv" "jag gör vad fan jag vill, jag skiter väl i er" o sen "nu ska jag förklara!" O så är dom förlåtna!

#34 - hanna

där går min gräns. fy fan vad vidrigt, helt ärligt. jag har själv haft problem med självskada, det är fan inget man går runt och skryter om eller visar upp för alla. speciellt inte när man har unga tittare, det är helt jävla absurt. spelar ingen roll vad ni säger, lägger man ut detta på sociala medier så vill man helt enkelt att folk ska tycka synd om en. inget annat. hade man velat berätta det på ett vuxet sätt så är det självklart att man ska kunna skriva om det, och berätta för sina följare hur det faktiskt ligger till. att man går igenom en tuff period som innefattar självskada. inte fan lägger man ut bilder på både rakblad och blödande sår. detta är bland det enda som triggar mig rejält, blir förbannad varje gång. fucking väx upp.

#35 - Anonym

Är folk helt jävla tappade här eller? Tjejen är 14 år och är ett BARN, hur fan kan ni kasta skit på henne? Vidrigt asså! Detta visade iallafall var nivån här ligger!!!

#36 - Anonym

#34 Jag håller med dig till 100%.

#37 - Anonym

Som en som haft detta beroende i många år blir ja oerhört triggad och ledden. Alla som självskadar behöver hjälp, oavsett vad orsaken är så är det ett beroende som personen i fråga behöver hjälp att ta sig ur. Trots att det gått över 1 år sedan jag självskadande sist bli jag triggad av sådana bilder och det tycker jag är väldigt repekttlöst.

#38 - Anonym

https://nyheter24.se/debatt/897022-hanna-widerstedt-joakim-lundell
Behovet att få jävlas med Hanna tycks aldrig stilla för Joakim Lundell. Kolla kommentarsfältet

#39 - Anonym

ni vet väll att vlad och moa ska åka till rumänien för att vara med i jockibois fula spökjakt?

#40 - d

Deras föräldrar verkar försöka köpa både josefins och johannas lycka.. Så jävla sorgligt att de sitter och ständigt visar upp sina dyra kläder, saker, minihus etc etc. men mår egentligen såhär, allt är bara en fasad

#41 - d

Deras föräldrar verkar försöka köpa både josefins och johannas lycka.. Så jävla sorgligt att de sitter och ständigt visar upp sina dyra kläder, saker, minihus etc etc. men mår egentligen såhär, allt är bara en fasad

#42 - Anonym

Hon är dum i huvudet rent ut sagt, hon är 14 år och beter sig som 9 år. Sök hjälp

#43 - Anonym

Hur har hon hängt ut sin mamma

#44 - A

Tycker att hon nt borde gå ut med d sådär, men samtidigt för hne så antar jag att det är ett sätt att försöka berätta för alla att hon lever så och tänker nt ändra d, min allra bästavän skadar sig oxå och jag tänker aldrig låta någon få reda på att hon gör det, i början var jag rkt ledsen för att jag nt vill se henne sårad, men hon gör som hon gör och e lycklig på sitt sätt, tror denna youtubern känner samma sak, det går nt att säga t ngn ”sluta skära dig” för dom tankarna i ens huvud går nt bort, försöker stötta min böstis så mkt d går och om ifall hon dör är hon i himlen och jag kmr ändå finnas för hne och älska hne så mkt d går, har sagt d t hne och hon e glad att jag nt e som alla andra som säger ”sluta!!” Kmr stötta alla hennes val vart hon än e även om d e i himlen

#45 - Anonym

Fyfan vad vidrigt gjort

#46 - Anonym

Ta bort bilderna (!!!). Du triggar EXAKT lika mycket som Johanna :) /Tjej med ett självskadebeteende sedan 6 år tillbaka.

#47 - Anon

Linn, snälla ta bort bilderna.

#48 - Anon

Johannas och Josefinas mammas blogg för de som kan vara intresserade: https://livetmedanso.blogspot.se/

#49 - Anonym

"Oansvarsfullt"... DET HETER ANSVARSLÖST

#50 - von Ribbentrop

https://youtu.be/O-ofznzSOLM

#51 - Anonym

folk som försvarar henne via att säga att hon "behöver hjälp" är så sjukt. Jag har själv problem med självskada men man lägger ALDRIG upp bilder på skiten för det är så triggande och kan få andra att skada sig. Jag förstår om folk som inte har lidit av detta inte tycker att det är så illa men för någon som har permanent förstört sin kropp pga det så är det så fucked

#52 - Jennifer

Extremt korkat av dig att sprida dessa bilder till ännu fler följare? De är exakt lika triggande här på din blogg som på hennes snapchat, däremot når du fler tittare. Hur går tankarna där? Det räcker absolut inte att skriva trigger-varning mitt på bilderna, när man redan sett dem liksom? Det enda rätta är att ta bort bilderna.

#53 - Anonym

Förstår ni nt att man gör det för uppmärksamhet. Man vill att ngn ska märka hur man mår, och sen dämpar det ångest oxå. Jag vet för jag har själv ett självskadebeteende. Man skär sig för att folk ska märka hur dåligt man mår. SÅ JA MAN GÖR DET FÖR UPPMÄRKSAMHET. Jag tror inte små 8 åringar följer Johanna på snap. Jga tycker det är bra att inte tysta oss med självskadebeteende. Dessutom, blir ni själva triggade lixom. Tror ingen är så lätt triggad. Hur kan ni skriva att ni äcklas av Johanna, det är ju verkligheten. Ni känner henne int ens irl och ni håller på att skriv att hon är oansvarig? VA!? Hon och många fler behöver hjälp. När ni säge ratt det är för att bli känd, sedd osv har ni helt rätt. Det vill jag oxå bli. Jag vill att folk ska se mina mina ärr. Skulle inte ni vilja få hjälp? Ja det vill du inerst inne. Det ksk var ett rop.

#54 - Anonym

Johanna skar sig elr skär sig fortarande för att hon mår dåligt inte för upp märksamhet! Vad har ni för fel i eran skalle hon skär sig för att hon mår dåligt innan ni skriver nått bakom en skärm så ta reda på fakta! D är inte för att vara känd hon gör d era efterblivna människor

#55 - Anonym

Nu får vi inte glömma att Johanna inte är så gammal utan bara ett barn

#56 - Bananfluga

Asså visst det var fel av henne,men hon mår dåligt oh behöver hjälp,och hon gör det har inte för uppmärksamhet eller nåt hon gör det för de dämpar ångesten och man får en kickich

Tipsa oss

Välkommen till Sveriges största skvallerblogg med över 100 tusen unika besökare varje vecka. Här kommer du att få en uppdatering och skvaller om Sveriges största YouTubers. Har du tips på skvaller får du gärna tipsa mig anonymt eller med din bloggadress här under eller maila mig på: SvenskaYoutubers@outlook.com