Amirs ilska mot transfobiskt inslag i TV3:s nya satsning

I gårdagens avsnitt av Are you the one (Sverige) säger programledaren Martin Björk "Vem av tjejerna i huset föddes från första början som kille?".
 
De manliga deltagarna blir chockade men sedan avslöjar programledaren att han bara skojar och deltagarna andas ut och skrattar. 
 
Nu har programmet fått mycket kritik, bland annat av Amir, och de har bett om ursäkt och ska ta bort det transfobiska inslaget från avsnittet. 
 
 
 

@tv3se @viafreesverige @mtgse • För en månad sedan släppte ni ett klipp på er instagram från programmet Are you the one Sverige där @martinbjork säger "för den här tjejen föddes egentligen som kille". I klippet blir killarna chockade & beter sig som de hört något groteskt. Martin avslutar sedan det hela med "nej jag bara skojar" + skatt. Killarna andas då ut och skrattar åt det för "haha vem skulle vilja ha en transsexuell tjej". Ni fick sedan extremt mycket kritik för detta, vilket ni förtjänar. Så mycket kritik att ni tog bort klippen i marknadsföringssyfte men ni lade inte ut någon offentlig ursäkt och åtgärdade inte heller problemet. Utan nu har avsnittet sänts med detta klipp och transfobin är grov. Några dagar efter #transdayofvisibility. Som en person som arbetat inom tv/media vet jag hur enkelt ni hade kunnat klippa bort just den frågan men ni valde att ha kvar den för chock value. Transkvinnor är  överrepresenterade när det gäller mordförsök, misshandel och hatbrott. En av 12 transkvinnor (1/8 rasifierade transkvinnor) har varit med om ett mordförsök. Enligt statistik är levnadsåldern för rasifierade transkvinnor 35 år. 50% av alla transkvinnor har upplevt våld i nära relationer. Mycket av det hat vi får är p.g.a åsikter ni väljer att sprida vidare. Martin uttalar sig med faktafel och med fel formulering. Att säga "hon föddes som kille" är inte rätt enligt fakta. En transsexuell tjej är "egentligen inte kille". Att använda någons transidentitet som chock value och som pun i ert program är väldigt kränkande. Nu var ingen av deltagarna transsexuella (vad vi vet) men att använda det som något som skall skrämma killarna, något att skämta om osv är avhumaniserande. Det får oss att framställas som monster som man inte kan dejta eller älska. Att tala så om transkvinnor bidra till fördomar om att vi inte är riktiga kvinnor. Vilket i sin tur leder till fler fördomar och till och med våld. Det får det också att verka som om "killarna borde ju märkt det”. Detta är det mest transfobiska jag sett inom svensk tv på länge. DO har kontaktats. 🔈Update: avsnitt borttaget online och de gav en USEL ursäkt.

Ett inlägg delat av @ anastasiamichaelsdotter2 Apr 2018 kl. 9:24 PDT

#1 - Anonym

Men killar eller tjejer som tänder på tjejer kanske inte blir jättelyckliga när man berättar att dom eventuellt hållit på med/haft sex med någon som är född som det motsatta könet (samma kön i detta fall), eller? Ganska förnedrande att folk blir triggade av folk som blir obekväma i en situation där dom utsätts för sådant, jag skulle inte tycka att det var så roligt om jag fick veta att en person jag har haft sex med har det motsatta könet, som man kanske inte faktiskt tänder på.

#2 - Maximilian Gustafsson

Vad var felet med det hela?

#3 - Alicia

Jag förstår inte hur detta skulle ha varit transfobiskt?

#4 - Inget Namn

I dagens samhälle är det väl transfobiskt med herr & dam-symboler på toaletterna *facepalm*

#5 - Anonym

Tjut då! Är fan ditt problem om du tar åt dig!

#6 - Anonym

MEN HERREGUD
Alla tänder inte på alla könen och det bara är så, jag hade inte varit tänd på nån snubbe som har en vagina för att jag helt enkelt inte kan bli det. Killarna i programmet tänder antagligen inte på kvinnor med en penis och det bara är så?

#7 - Majken Johansson

Blir så trött på människor som tar åt sig av precis allt

#8 - Anonym

Landet pk det är bättre att hålla käft i dagens samhälle för någonstans blir någon kränkt oavsett vad man säger...

#9 - Academic Text

Sanningen om www (World Wide Web).

#10 - Anonym

Kan Vlad bara inse att hans nya låt va skit dålig. All kritik han har fått bara sett typ 10 pers som skrivit bra om den låten. Den sög,

#11 - Freddy

Jag förstår på ett sätt att det kan uppfattas som stötande. Men samtidigt så känns deras reaktion helt naturlig. Jag som heterosexuell man tycker inte att det är äckligt med t.ex. två killar som hånglar. Men jag personligen hade tyckt att det var äckligt att göra det själv (Ja, har testat och tyckte inte om det). På samma sätt tycker man som homosexuell man att det är äckligt att hångla med tjejer (de jag har snackat med iaf). Så jag förstår som sagt killarnas reaktion. Men ja, en transperson som föds som man ser ju nödvändigtvis inte sig själv som man. Så då borde det inte kännas äckligt för grabbarna att hångla med någon som identifierar sig som kvinna. Det är för mig personligen ett trassligt nät. Handlar det om att reagera "rätt" eller handlar det kanske bara om personlig preferens?

#12 - 🐣

Martin Björk* 😊

#13 - T

vadå transfobiskt? de va ju as kul HAHAHA

#14 - Anonym

Men kritiken som de har fått är i sig kränkande. De är med i programmet eftersom de enbart dejtar cis personer. Och detta är deras val och inget vi kan ifrågasätta. Det är ju klart man blir i sådana fall chockad. Guuud Sverige är så förstörd. Svenska Yt.... 😷

#15 - H

Det klart att perfekta amir skall kommentera vad alla andra gör. Äter kött tre gånger om dagen, åker bil överallt och tycker källsortering är fjanteri. Nu menar jag inte att man måste äta veganskt och alltid källsortera, men man borde inte rätta andras fel när man inte är fläckfri själv.

#16 - Vanessa

Det var inte ens transfobiskt!? Förstår inte varför folk tar åt sig av ett sånt "skämt", killarna blev bara chokade för de visste inte vem det skulle kunna vara, och programledaren står ju bara där och småflinar, snälla allihopa DET ÄR INTE TRANSFOBISKT, och nej är inte transfobisk

#17 - Anonym

Hela situationen är knepig. Jag som cisperson kan se varför transpersoner blir upprörda, men jag förstår samtidigt killarnas reaktion. Det finns en anledning varför de inte skrev något. För om de hade skrivit ett namn så hade den tjejen förmodligen blivit kränkt och undrat varför killarna tänker så om henne. Jag tror att skämtet var till för att göra folket i huset upprörda. Nu blev det inte som de hade tänkt sig, eftersom ingen skrev något namn. Enda förklaringen jag kan komma på varför programledaren skulle säga något sånt skämt. Det är ju inte heller bara programledaren som sa det, utan hela redaktionen på TV3 är med och bestämmer vad som ska göras och sägas.

#18 - Anonym

Alla är så jävla lätt kränkta ! Man får knappt visa något som skämtar om något längre, full respekt för homosexuella och transpersoner men dom börjar gnälla för mycket, och till Saudiarabien och testa på livet där o se om ni blir mindre kränkta eller till o med stenade

#19 - Anonym

Jag förstår fullt ut varför detta blev uppmärksammat och är ett problem. Att använda transsexualism som ett chockmoment i underhållningssyfte (oavsett anledning) förminskar den kamp som transpersoner lever med dagligen. Självklart kommer människor ta illa upp. Om en av killarna nu hade fallit för eller blivit tänd på en tjej (som visat sig vara född som biologisk pojke) så borde det ju inte spela någon roll, och det här ”chockmomentet” blir överflödigt. Men istället spär det på folks fördomar. Och ja, det är ett problem, och nej, det har inget med lättkränkthet att göra. Bara simpel människosyn.

#20 - Anonym

#19 är man en människa med vett i huvudet så skiter man i va andra säger och fortsätta vara trans på sitt sätt... svårare än så är det inte.. För människor kommer alltid ha fördomar och ja det är tillåtet att ha de olika åsikter ha vi alla... we are only human.

#21 - Anonym

Det är transfobiskt för att dom använde det som ett sätt att skrämma killarna.

#22 - Anonym

#20 så du tror det är enkelt att vara trans? Och att det bara är att ignorera folks fördomar? Vilken enkel livssyn. För det kan inte vara så att det redan är jättesvårt att vara trans på en personlig nivå, men att samtidigt få det kastat i ansiktet av samhället att det är något ”äckligt” gör det inte enklare. Att vara trans kan jag tänka mig måste vara en av de svåraste sakerna att gå igenom och acceptera hos sig själv. Finns väl en anledning till varför självmordsfrekvensen hos dessa är hög.

#23 - Anonym

#22 folk kommer tyvärr alltid att ha fördomar ingenting man kan göra något åt så ja det enklaste är att skita i va andra tycker och tänker.. Man lever bara en gång så kör på bara...

#24 - Anonym

Therese och Anders ha blivit trakasserade av VUXNA människor som nu är polisanmälda och Therese har även blivit ID kapad då någon har försökt att shoppa loss före 50 000 kr fyfan vilka jävla äckliga individer det finns på denna planet

#25 - Arja

Jag förstår att en heterosexuell man kanske inte skulle vilja ha sex med en transkvinna som inte genomgått en könskorriging, som fler här nämner, men det är inte vad detta handlar om. Det verkar inte som att de som kommenterat här har så värst mycket koll. Den här debatten har uppkommit då det är problematiskt att anta vad för könsorgan en transperson har. En transkvinna som genomgått en könskorrigering är förövrigt som vilken ciskvinna som helst och att vägra ligga med en människa för att den tidigare haft en penis (men nu har en vagina som är identisk med alla andra vaginor) är transfobt. Gör er research på transpersoner och neo-vaginor pls!

#26 - Anonym

Såklart ska ängeln Amir yttra sig....

#27 - Anonym

Skriv om Youtube headquarters skjutningen. Det är ju faktiskt Youtube och viktigt att skriva om

#28 - Anonym

tycker hela situationen kan uppfattas olika i olikas ögon, men så fort något sånt här händer så ska personer va så jäkla snabba med att smutskasta personer och även mata på med hur pålästa dom är om ämnet.. tråkigt som fan, å sen skriva att de fick en usel ursäkt. Liksom vad kan man mer göra? De bad om ursäkt och sa att de hade fel? Ska man behöva kyssa alla personer som tagit illa vid sig på fötterna eller va????

#29 - Freddy

#25 ”att vägra ligga med en människa för att den tidigare haft en penis (men nu har en vagina som är identisk med alla andra vaginor) är transfobt”. Men sådär kan man väl ändå inte säga. Enligt det argumentet är jag homofob för att jag inte vill ligga med killar. Det är upp till var och en vem de vill ligga med och om man vägrar ligga med nån ska man för fasiken inte behöva få en fob-stämpel.

#30 - Anonym

Bittrare människa som Amir får man fan leta efter. Stanna i bloggvärlden där det finns drama istället. Du är toxic.

#31 - Anonym

#29 Om du tänder på en kvinna som har en vagina (men som fötts som biologisk pojke, men könskorrigerat), och nu har det helt super tillsammans. Men SEN får veta att hon är trans, då har du ju uppenbarligen visat att du inte alls har några problem att ligga eller tända på en transperson, utan dina fördomar och "äckelreaktioner" kommer ju bara för att du vet att hon en gång i tiden varit en kille.

Om du inte ser problematiken så kan jag nog inte hjälpa dig.

#32 - Anonym

#31 Jag antar att jag som tjej och straight är transfob då. Jag skulle inte vela ligga eller ha en relation med en female-male. Dock så ser jag inte något problem med transpersoner, alls. De har sina rättigheter. Men tanken hos mig är nog mer att personen varit en tjej innan, och jag attraheras inte alls av tjejer. Lite krångligt här. Men hoppas du förstår.

#33 - Freddy

#31 Aha, du menar så. Jo, när du förklarar det på så sätt så förstår jag problematiken. Tyckte bara att den första kommentaren jag reagerade på var klumpigt formulerad. Tack för att du förtydligade.

#34 - Anonym

Jag personligen är transsexuell, och tar inte åt mig ett skit. Jag menar, det är ett program på fkn TV3 va har man väntat sig att deltagarna ska ha för åsikter och värderingar? Tycker folk som blir arga över det här prioriterar konstiga saker i sitt liv tbh

#35 - Anonym

Man är inte transfob bara för att man inte vill ligga med en transperson. Jag är inte direkt homofob bara för att jag inte vill ligga med någon som är homosexuell när jag själv är hetero. Man är inte emot någon bara för att man inte vill ligga med personen

#36 - Leia

Jag tror inte dom skrattade Liksom åt transexuella, utan mer att det var en så svår fråga då ingen av tjejerna hade sagt NÅGOT om det och dom kanske inte ens tänkte att det kunde vara så, så när han sa det blev dom väl chockade och tänkte att det var jättesvårt att veta!!

#37 - A

Jag tolkar inte detta som transfobiskt. Tror faktikst att vi alla skulle bli lite smått chockade om vi fått reda på att en tjej i vår närhet föddes ,som biologisk sett, man. Bara för att man blir förvånad innebär det inte att man hatar på transpersoner eller är emot dem? Fattar inte grejen.

#38 - kys

välkommen till världens mest lättkränkta land där man inte får skoja om något alls

#39 - Anonym

dom har nog tagit bort klippet såg inte den delen på avsnittet.

#40 - YAS

Är det bara jag som tycker att Misslisibell bytt dialekt? Hon pratar ju normal rikssvenska nu och inte göteborgska som förr.

#41 - Anonym

https://youtu.be/4Nq4RRYI4b8
PR-Trick

#42 - Anonym

https://youtu.be/4Nq4RRYI4b8
PR-Trick

#43 - Anonym

1. Det är inte transfobiskt att inte vilja dejta någon som är trans, eftersom man helt enkelt kanske inte är attraherad till transpersoner. 2. Man födds antingen som man eller kvinna (eller intersex, men detta är väldigt ovanligt) och oavsett vad man identifierar sig som, så kommer man alltid att biologiskt vara det. Sedan så kan man alltid ändra det ytligt, men man är fortfarande det kön man var född som.

Tipsa oss

Välkommen till Sveriges största skvallerblogg med över 100 tusen unika besökare varje vecka. Här kommer du att få en uppdatering och skvaller om Sveriges största YouTubers. Har du tips på skvaller får du gärna tipsa mig anonymt eller med din bloggadress här under eller maila mig på: SvenskaYoutubers@outlook.com