Förväntas kvinnliga youtubers ha ett större ansvar än manliga youtubers?

I Therese och Zätas senaste poddavsnitt pratar de om den kvinnliga rollen.
 
Therese berättar att hon märker det på youtube då hon förväntas ha en strategi på hur hon ska vara en bra förebild. 
 
Hon berättar att hon ofta får frågor från jouranlister om hur hon tänker kring att visa alkohol, visa sig sminkad och att svära i videos när hon har många unga tittare. 
 
Hon tvekar på att hennes manliga kollegor (Ben Mitkus, Vlad, Jocke, IJWTBC, RMM) förväntas ha samma ansvar.
 
#1 - Orten

Tyvärr så verkar det vara så :/

#2 - Anonym

Som i resten av samhället då...

#3 - Monika

Förfärligt hur världen fungerar!

#4 - Sophia

Monika, eller hur, det är sjukt att t.ex. Journalister automatiskt ifrågesätter det medan många andra youtubers bl.a. har alkohol i videor. Tycker att de som säger att "feminismen spårar ur" borde förbättra jämställdheten by theirselves och borde granska hur samhället verkliga jag är. Blir flyförbannad på allt detta om att något liv skulle vara mer värt, alla är lika mycket värda, alla har chanser, det är bara det att vissa tar de där chanserna å andra skiter iet. /tack för din tid.

#5 - Anonym

Tycker inte att man ska vara feminist, hela grejen med feminism är dubbelmoral och män har det minsann också svårt. Tänk på att killar tex förväntas ha magrutor osv... Tycker man ska vara humanist istället!!! Och till er som säger att feminism står för jämställdhet och att man inte kan stå för jämställdhet om man inte är feminist, fuck you!

#6 - Bloggfokus

#5 tror du missuppfattat lite. Feminismen också om den snäva könsrollen som män tvingas ingå i. Titta bara på föreningen Fatta man. De jobbar väldigt aktivt med de frågorna :) Men just dehär inlägget handlade om Therese och inte magrutor..

#7 - ...

Kan du sluta skriva Jockiboi? Han vill inte bli kallad det längre.

Svar: Oj, det är en dålig vana. Ändrat nu!
svenskayoutubers.se

#8 - Anonym

#7 - Det var Therese som sa Jockiboi själv i podden.

#9 - Amanda

förjävligt. Kvinnor gör eran grej och skit i alla som är butthurt.

#10 - ..

varför bryr du dig

#11 - ..

varför bryr du dig

#12 - H

True shit

#13 - H

True shit

#14 - Whydoyouwanttoknow?

Borde du inte ändra kategorin "Jockiboi" till Jocke? Han har ju lämnat Jockiboi bakom sig.

#15 - Anonym

#6 det var ändå ett inlägg om jämställdhet och jag gav bara magrutor grejen som ett exempel. Vi tjejer ska alltid tycka synd om oss själva, men det är synd om män också.

#16 - Anonym

Håller helt med Therese!!! GRL POWER

#17 - Anonym

Jag tror dock att de snarare handlar om att man har mycket förväntningar på Therese, då ex Tova helgesson svär och är öppen med de och andra kvinnliga youtubers som linn ahlborg, bente ex

#18 - Trött på alla vänsterfmininster

Jävla inavlade kommunsitfeminister i kommentarerna. Det är den som kollar, det är dens ansvar att inte ta upp dåliga vanor. RMM är tydliga med att man ska vara 18 för att kröka osv. De säger det i varje video.

#19 - S

#5

Lyssna på penntricket podden..

#20 - Ida

Precis som i resten av samhället så förväntas kvinnor ta ett större ansvar, ja. Kvinnor granskas mycket hårdare än män och får kritik för mer saker. Män kommer undan med sjukt mycket grejer som kvinnor får skit för. Så ja, jag är inte alls förvånad att Therese har denna uppfattning. Kvinnor FÅR inte vara bra på sin grej på samma sätt som män och heller inte vara stolta över det i samma utsträckning, för då kommer det alltid män och ska sätta dem på plats. Kvinnor ÄR underordnade i samhället och det är ingenting som går att förneka.

Och till #5 - sätt det gärna i perspektiv. Män förväntas ha magrutor, kvinnor blir våldtagna och känner sig otrygga så fort de går ut genom dörren. Vilket problem bör vi börja med? Och står man för jämställdhet så är man feminist, du kan inte bara ändra ett ords innebörd hur du vill. Läs på lite.

#21 - AnOnYm

Hur man än vrider på det, så har någon problem med något i världen.
En del män känner press att få magrutor och vara "snygga", ja- precis som många kvinnor känner pressen att ha smal midja, kurviga höfter, rumpa, långt hår, häftiga karriärer och långa ögonfransar.
En del som hör till sexuella minoritetsgrupper får dagligen tampas med elaka kommentarer, konstiga frågor, "vem är mannen/kvinnan i förhållandet", sexuella preferenser-listan kan göras lång.
Yngre och yngre barn känner pressen att tillhöra en grupp, passa in, press med sexuella debuten, press med utseendet, vikthets, klädhets och telefonhets.
Kvinnor förväntas vilja skaffa barn och hujedamig om de hellre väljer karriär, eller skaffar barn men låter mannen/partnern stanna hemma.
Män förväntas jobba och dra in den större delen av familjens ekonomi, "är hans en en riktig karl om han väljer att låta frun jobba och själv stannar hemma med barnen!?"

Personligen tycker jag att alla som jobbar med sociala medier borde tänka efter HUR, VARFÖR och NÄR det är okej att prata om "tabubelagda" ämnen/göra reklam/vara alltför öppna. Ingen skillnad på kön eller läggning eller ålder, alla borde tänka till. Vill man prata om svåra frågor som alkoholism/ångest och fobier som Therése, så är det bra att kunna presentera fakta och berätta alla aspekter av det och inte glorifiera eller vara otydlig. Tycker Therése har varit duktig på att visa alla sidor av sina sjukdomar och hur mycket hon måste jobba med dem. Hon beter sig (oftast) vuxet och är (oftast) en riktigt bra förebild för yngre (och äldre). Sen vet jag inte om hon gör det för att hon känner att hon måste, eller om hon gör det för att hon naturligt gör så.
Tycker att t.ex. Tova och Bente är underhållande, men blir lite irriterad på att det är mycket svordomar, mycket sexuella referenser och mycket störande beteende i deras videor. De har båda gjort många riktigt bra videor och många roliga videor, men ibland tycker jag att det spårar rejält och då skrämmer det mig hur många som kollar på dem och eventuellt tar efter.
Finns många killar som beter sig bra (Thomas Sekelius, Jimmie Star, Daniel Dorch för att nämna några) och många killar som kunde fundera en extra gång innan de publicerar på sociala medier (Jocke, Gustav och Danjal).

Kort sagt tycker jag att alla som jobbar med yrken där man kommer i kontakt med människor (dagis/sociala medier/TV/radio/vårdyrket/kundservice/etc.) borde tänka på beteendet, språket och vilka signaler man sänder ut. För att man helt enkelt blir en förebild, vare sig man vill det eller inte.

OBS! MENAR INTE ALLA VIDEOR/INLÄGG/ANNAT SOM PERSONERNA JAG SKRIVER OM HAR PUBLICERAT, UTAN EN DEL. SOM SAGT, ALLA KAN TÄNKA TILL, OCKSÅ DE SOM KOMMENTERAR PÅ SOCIALA MEDIER :)

#22 - Anonym

#21 håller med dig helt!

#23 - Rowdy feminist

Youtube som fenomen eller community är intressant ur flera aspekter. Det öppnar upp för att alla typer av människor får synas, bli kända och omtalade. Det finns en del lågstatusunderhållning med stor anspelning på sensationalism, exempelvis jockibois filmer om hans svåra barndom. Det ingår i samma kategori som tv-program som Lyxfällan och är inget nytt. Sen har vi nya grupper som äntligen får lite space. Thomas Sekelius, Amir m.fl. Jag är övertygad om att den unga generation som nu har "vuxit upp med" eller dagligen sett deras filmer på ett eller annat sätt kommer har ett annat tankesätt än många 90-talister. När jag växte upp skildrades inte hbtq-personer i media/underhållning riktad till unga överhuvudtaget. Detta samtidigt som killarna i högstadiet skrek bög till varandra på skolgården.

Sen har vi alla kvinnor på youtube. Den största gruppen men med de snävaste riktlinjerna för vad man får och inte får göra. En gemensam nämnare hos de flesta kvinnliga youtubers är att de ägnar mycket tid till att försvara sig själva efter ett agerande eller uttalande. I synnerhet Tova Helgesson och Therese Lindgren. Felicia Bergström behöver också försvara sig när hon talar om känsliga ämnen som kroppskomplex t.ex.

En spaning på just detta angår Tova Helgesson. I början tyckte att alla tyckte hon var en rätt pajjig brud som var galen, sa knäppa saker, grov i mun, tryckte i sig godis och stred mot typiska förväntningar på hur en ung tjej ska vara. Det var nytt och roligt. Men så fort hon förlorade sin oskuld vände detta totalt. Hon blev ifrågasatt, hatad på och skiftade från att vara en okvinnlig madonna till horan. Det var helt jävla sinnessjukt hur folk försökte sätta dit henne för att hon "ljugit" om att vara oskuld när hon inte var det. Hur stört är inte det? Och detta, my friends, beror på att kvinnor fortfarande inte äger sin sexualitet. Vad beror detta på? Kanske att män fortfarande äger kvinnor? Att kvinnor är mindre värda än män? I dunno. Hur som helst har Therese RÄTT. En jävligt bra analys över hur tydligt könsroller influerar alla plan. Till och med ett så "öppet och tolerant" community som svenska Youtube är.

#24 - Anonym

My privilege CANT HANDLE THIS!!! :((((

#25 - Anonym

Alltså det stämmer ju inte! Har ingenting att göra med om man är tjej eller kille? Som Ben skrev på snap så handlar det ju om vem man utger sig för att vara från första början? Kolla på tex, Tova, Lakki, Jessica Pamlin osv, är väl ingen som förväntar sig att dom ska va "fina flickor" för dom har inte utgett sig för att vara det?
Ta av dig offerkoftan för fan.

#26 - W

Tycker det verkar som om att alla (oberoende av kön) känner sig tvungna till att förklara sig och be om ursäkt så fort de uttrycker en annorlunda åsikt eller glömmer bort att nämna alla olika sexualiteter och kön osv.
Exempel:
Therése Lindgren glömmer smörja in benen med BUS och säger i en video att hennes ben är fula som är vitgråa jämfört med armarna- Nästa dag känner hon sig tvungen att be om ursäkt offentligt för att hon misstolkats och att någon tog illa vid sig eftersom hen trodde att Therése sade att alla bleka människor är fula.

Sara Songbird hyllar alla kroppar, främst mulliga, kurviga och större kroppar- Får be om ursäkt för att hon inte nämnde att smala kroppar, små bröst och platta rumpor också är fint.

Thomas Sekelius (och mången annan YT) har ett cigarettpaket på bordet- Får be om ursäkt offentligt för att de röker när de är myndiga och har lagen på sin sida. Samma med alkoholkonsumtion.

Tova Helgesson ber följare att inte fråga om bl.a. hennes oskuld då det är ett känsligt ämne för henne- Känner sig pressad att ta upp det och berätta hur det ligger till och möts av hatvåg efter hatvåg. Samma då hon pressas att berätta och visa om det som hände i Thailand.

Det här är bara några exempel. Tycker det är sjukt att YTs, som är helt vanliga människor, ska behöva be om ursäkt för precis allt de tycker och står för. Ja, de har alla sagt fel nångång och betett sig illa och trampat i klaveret-vem har inte det? Inte sitter jag och ber om ursäkt till hela min hemkommun om jag tycker att jag är finare när jag gått ner i vikt eller fått lite färg eller glömt att nämna varenda en sexuell läggning och varenda ett kön varje gång jag pratar.

Håller med #21 och delvis #26, till en viss del handlar det om vilken bild man gett av sig själv när man börjar med YT, men till en viss del handlar det om att alla känner en press att passa in och inte trycka ner någon. Man kan ju fråga sig om det är fel på Youtubern eller på de följare som konstant måste påpeka att YTn sa fel eller gjorde fel.

#27 - Joni

Kvinnor ska bara laga mat och föda barn!!

#28 - anonym

@ män i denna diskussion: ''When you're used to standing on someone, being asked to stand on the ground feels like discrimination'' ''when you’re accustomed to privilege, equality feels like oppression''

#29 - Erik

Herregud all denna hets om feminism. Män och kvinnor har samma förutsättningar om man ser på lagen och "makt" samhället. Snälla ge mig en väsentlig skillnaden som SKILJER könen åt som är ett strukturellt samhällsproblem.

#30 - Erik

Herregud all denna hets om feminism. Män och kvinnor har samma förutsättningar om man ser på lagen och "makt" samhället. Snälla ge mig en väsentlig skillnaden som SKILJER könen åt som är ett strukturellt samhällsproblem.

#31 - PENNTRICKET

Tipsar om podden "penntricket" väldigt bra och lärdomsfull inom feminism!!