#1 - Anonym

det är klart, han menade ju inget illa

människor måste sluta vara så känsliga

Svar: Du måste sluta vara så trångsynt.
Mvh
Tips från coachen
denajs

#2 - Ni vet

Nej! Alltså man måste förstå vad n- ordet betyder och mörkhyade säger det som ett skämt till varandra men när någon ljushyad säger det så kan många känna sig träffade

#3 - Anonym

Jag är ju vit så jag borde kanske inte uttala mig så mycket om detta, men min åsikt är att man använda sig av kränkande ord och fraser om det är i ett komiskt syfte

Svar: det är här så konstigt??? vadå d är lugnt i komiskt syfte? tycker du att d var okej när laki och thomas skämtade om våldtäkt också? eller när carl stanley skämtade om våldtäkt? för att det var u komiskt syfte? är det okej när ungdomsgäng av killar på gatan skriker på mig och går fram till mig och försöker ta på mig, för det är ju bara en kul grej? snälla håll käften
Anonym

#4 - Anonym

Men kom igen nu, det var i ett exempel på en politisk situation. Är ni från vettet?

Svar: Absolut inte! Det är INTE okej han han säger ordet fy
M

#5 - Anonym

Vi som är vita får inte säga ''n-ordet, svartskalle, utlänningar etc'' utan att få typ polishot, dom svarta får säga ''svennar'' t ex, och det är ju isf lika elakt mot oss som det är för dom som blir kallade för ''utlänningar''. Det ska vara rättvist! Får dom kalla oss saker BARA för att vi är vita så borde vi får kalla dom saker BARA för att dom är svarta. Och jag VET att det inte finns rasism mot vita, utan bara mot svarta. Men det som jag nyss förklarat handlar om rättvisan. Så jag tycker absolut att det är okej att använda n-ordet i komiskt syfte, särskilt då man VET att han inte menar något illa. :)

Svar: Skillnaden är ju att svarta under en väldigt, väldigt lång period blivit förtryckta, illa behandlade och kränkta av vita människor. Tänk bara på USAs historia; svarta har sålts som slavar och varit mäktiga vita mäns ägodelar, de har blivit dödade och ständigt kränkta, de har setts som smutsiga, mindre värda och aldrig fått samma rättigheter som vita män och kvinnor. Även idag finns rasism kvar i det amerikanska samhället, som polisvåld mot svarta, rasism i skola och arbetsliv... Listan kan göras väldig lång, men faktumet kvarstår att det fortfarande existerar rasism i vårt moderna samhälle.

Skillnaden är att det inte finns någon motsvarande historia om förtryck och rasism mot vita. Vita människor har genom historien alltid varit de med mest makt i samhället. När en vit person säger "neger" till en svart person är det ett uttryck för rasism, men att en svart skulle säga "svenne" till en svensk är inte rasism! Du kan känna dig kränkt och arg av att bli kallad "svenne" eller "blekfis", men det är inte rasism vi talar om.

Sedan är det självklart ingen fråga om rättvisa! "Våld löser inte våld" brukar man säga. Precis på samma vis kan man inte möta kränkningar med rasism och tro att det kommer leda till något annat än mer konflikter. Ska vi på riktigt tala om rättvisa så vore det de vita som skulle straffas och få lida något oerhört. Hur jämnar man ut och skippar rättvisa när vita under årtal förtryckt och systematiskt kränkt svarta?
Em

#6 - Anonym

SNÄLLA FUCKING SLUTA VARA SÅÅÅÅÅÅÅ JÄVLA LÄTTKRÄNKTA NÅGON FUCKING GÅNG HERREGUD???? MAN FÅR TYDLIGEN INTE VISA UPP VAD MAN ÄTER I VIDEOS LÄNGRE FÖR FOLK MED ÄTSTÖRNINGAR, MAN FÅR TYDLIGEN INTE SÄGA "NEGER" ÄVEN FAST DET ÄR I KOMISKT SYFTE OM MAN INTE ÄR MÖRKHYAD EFTERSOM DOM SÄGER DET HELATIDEN TILL VARANDRA. FUCKING IDIOTER

Svar: Jävla snorungar hela bunten, det är klart som fan man inte får säga n-ordet. Är ni så jävla dumma i huvudet? Små jävla trångsynta barnungar är vad ni är, n-ordet är så kränkande. mörkhyade har blivit så illa behandlade så länge och så kommer det en patetisk snorunge som säger detta ord i "komiskt" syfte och alla tycker att det är ok? Fyran för er, bortskämda snorungar.
Elina

#7 - Anonym

Förlåt om jag kanske är efter.. Men vad betyder n ordet?

Svar: Neger
Memes (@DankMemes133769)

#8 - Anonym

Som vit, inte ok!

Svar: Som vit, helt okej. kör på.
ss

#9 - HELT OK

klart som fan det är ok

#10 - Anonym

Människor måste sluta vara då känsliga/lätt kränkta?
Har ni läst på eller? Man har inte rätt (speciellt som vit) att säga n-ordet. Det är som om någon ska säga "Heja Isis", "Hitler var en bra människa" och tro att människor inte ska ta åt sig?
DOCK har jag inte sätt videon så vill inte säga något direkt mot honom.

Svar: Hitler var bara missförstådd.
ss

#11 - Anonym

Okej skrev innan att jag inte hade sätt videon och visste då inte om hur han hade använt ordet. Men kollade lite snabbt och tycker själv att han kan säga ordet då han säger att det INTE är okej att säga så.

#12 - Melissa

Men för i helvete NEJ DET ÄR INTE OKEJ! Varför ska vita hela tiden argumentera för varför dem ska kunna använda ett RASISTISKT KRÄNKANDE ord? Herregud googla på varför det inte är okej att använda n-ordet och lär er for fucks sake

Svar: Haha... Kolla på videon först
Hampus

#13 - Anonym

Det är inte okej.

#14 - hej

Blir fan irriterad på människor som är så lättkränkta, visst man kanske inte ska säga det bla bla bla, men vem fuck bryr sig. Jag blir kallad fucking svenne brud hela tiden, gråter jag över det? Nej. Lite skinn på näsan snälla

Svar: Tycker PRECIS som dig!! Man får fan ha lite skinn på näsan, om man inte kan ta att bli kallad tex neger utan att typ "dö" som alla tror att man gör, så kommer man aldrig att överleva.
Anonym

#15 - 🖕🏻

vafan e n-ordet? herregud skriv ba ut det🙄

Svar: Neger
Memes (@DankMemes133769)

#16 - denajs

Antar att det är mest yngre trångsynta människor här. Läs på lite om black history innan ni yttrar er.
N-ordet är ett negativt triggat ord som vita har använt för att kränka svarta for soooo fucking long. Det finns inget komiskt med att använda detta ord. Anledningen varför svarta använder ordet är för att de försöker ta tillbaka ordet.
Privilegierade vita människor har inte tolkningsföreträde när det kommer till detta.
Använd sunt förnuft och sluta använd ordet.

Svar: så hur ska vi då göra i utbildningssyfte?
Anonym

#17 - Vera

Till alla som undrar beryder n-ordet neger

#18 - Anonym

Tycker inte att det aldrig är okej att använda ordet neger(okej skriver ut det nu för att alla ska förstå vilket ord jag menar). Ordet har mycket hemsk historia bakom sig så jag förstår varför folk inte tycker det är okej och bli kränkta. Ni som säger att de som blir kränkta av ordet är känsliga eller lättkränkta bör kolla upp vad ordet har för historia och hur många människor det har skadat och skadas. Även fast killarna inte menade nått illa så är det aldrig okej att säga sådant eller andra ord som kan tolkas som rasistiska ord.

Svar: Det första felet du gjorde var att skriva ut ordet.
Men ja, håller delvis med i det resterande.
h

#19 - Aimee

Han är vit och ska därför ALDRIG säga ordet. Speciellt när han har så ung publik som kan tro att det är okej och börja normalisera det.

Svar: Preeeach
h

#20 - Korv

Fast han sa ju att de INTE va okej??. Alla bör se videon först innan ni kommenterar :)

Svar: Fast han är ju VIT??.
Så nej det är inte okej.
S

#21 - Anonym

Det är absolut inte okej. N-ordet är inget ord vita bör ta i mun överhuvudtaget smh.

#22 - ...

Kan alla bara lägga av?!! Klart han får säga "n-ordet" även fast han är vit. "N-ordet" är egentligen ingen dåligt ord eftersom man kallar varandra för "mah nigga" och förut tyckte ingen att det var konstigt att man sa negerbollar... Det är bara dagens människor som är så jävla känsliga..

Svar: SVENE
h

#23 - Anonym

Som mörkhyad så tycket jag att det till en viss del är okej att använda ordet i komiskt syfte. Ja historien bakom ordet är fördärvlig, förstår precis vad folk menar när det säger att det inte okej. Jag personligen har sjuk humor. Det som är roligt är det som provocerar folk, tex när lakidoris och Thomas skämtade om våldtäkt så tycket jag att det var sjukt kul, men jag förstår ju varför folk säger att det är fel, våldtäkt är FEL absolut men det skämtet var kul. Men ska ordet normaliseras? Nja, men det kommer alltid finns folk som skämtar om något som är provocerande

#24 - Inte ok barn🤐😵👎🏾

Ni som tycker att det är ok o säga så. barn ni har inte lärt er än om det -.- det är inte ok man använde de ordet för dom svarta var slavar åt vita så nej man får inte säga så! Dom som är svarta får säga så till varandra. men en vit nej bara nej😳👎🏾

#25 - Anna

Nej, det är INTE okej, speciellt inte då han har en hel del yngre tittare som lätt kan ta efter honom och tro att de är okej.

#26 - ss

Tack, tack, tack Hampus för att någon faktiskt tar upp det här med pk-plågan som drar sig genom vårat avlånga land. Att Hampus avdramatiserar ordet är inget annat än bra. Genom att avdramatisera det får ordet mindre slagkraft. Det är som sagt inte mer än ett ord, sen är det upp till var och en om man vill tjuta över allt eller om man kanske borde sluta vara så lättkränkt. Samma sak med efterbliven. Med gay. Använder man orden mer, i komiska syften och utan syftet att orsaka direkt skada så blir dom bara mindre laddade. Dom tappar värde. Om orden är så himla känsliga och farliga som ni säger, då borde ni inte ge dom mer kraft genom att försöka censurera andra.

Svar: U stupid
Anonym

#27 - Anonym

Men herregud, det är samma sak som att säga "negerboll" och att folk ska sätta igång, sluta bah va så jävla känsliga

Svar: Sluta va så trångsynt
Du har inte tolkningsföreträde i detta.
Det handlar inte om att vara lättkränkt, det handlar om sunt förnuft
Anonym

#28 - Anonym

jag gråter när jag ser hur jävla lättkränkta alla här är. Sverige går överstyr. Man får inte ens säga "hon där borta" utan att bli rättad av någon som säger "DU VET INTE OM DET ÄR EN HON DET KANSKE ÄR EN HIN ELLER HÖN". Asså jag orkar inte med sånt. Ni har väl sätt Therese senaste vloggar? Hon måste alltid förklara sig i nästan varje vlogg för att någon blivit kränkt av att hon har vita ben t.ex.

Det är klart det är okej att han han använde neger i en sketch där han förklarade att det inte är ok!!

Åh nej nu blev nån kränkt av min text

Svar: Sant! Blir fan deprimerad över vart Sverige är på väg, jag kan hålla med om att det är fel att säga n*ger då det finns folk som tar illa upp och det är sällan det ordet används i en positiv bemärkelse. MEN det rättfärdigar inte dessa människor som hetsar upp sig över att folk röstar på SD, skriker "rasist" åt Misslisibell för att hon endast har två foundationnyanser, att Therese inte får säga "tjejkompis" osv. I Sverige gäller yttrandefrihet - dvs att du får säga vad fan du vill, så länge du inte är ute efter att trycka ner någon. Det råder även röstfrihet, vilket innebär att folk FÅR rösta på SD om de vill, du har ingen rätt att säga att det är fel. Det råder även tryckfrihet, vilket innebär att du får trycka vad som helst så länge det inte är till för att återigen trycka ner någon.
Så snälla, sluta upp med att förtrycka våra grundlagar genom att säga att folk inte får säga de mest normala saker bara för att "det faktiskt KAN finnas någon som tar illa upp"...
VADFAN

#29 - Anonym

Alla bör se videom innan ni kommenterar

#30 - Anonym

Jag har inte sett videon, så jag vet inte i vilket sammanhang han använder det. Men jag tycker rent generellt inte att man ska använda N-ordet, särskilt inte som vit.

#31 - Maja

N-ordet bör inte användas av personer om är vita, eller någon annan. Min videon handlar om pk och syftet med videon tror jag är för att underhålla men också för att provocera fram tankar och åsikter. Han vill skapa tankar i våra hjärnor, vilket han har lyckats med ( som bevisas när folk kommenterar och även skriver blogginlägg om honom och hans video). De som kommenterar här innan ni sert videon bör kolla på den för att det inte ska bli missförstånd då blogginlägget bara tar ut en liten del av en hel video!

Svar: Men videon *

Sett*
Maja

#32 - Anonym

Det märks bara på kommentarsfältet att han (såklart inte med flit) normaliserar och gjort det mer okej bland barnen att säga n-ordet. Alla skriver ju att det är okej för det är "komisktsyfte"? Jag vet att alla som skriver det är små jävla barn som inte vet något allas bakom ordet och de svartas kamp i historien. Som än IDAG fortsätter! Faktumet att ni som jämför ordet svenne & N-order är rent utsagt så JÄVLA äckligt. Man kan inte allas jämföra dessa ord då n-ordet har en sån äcklig meningen bakom sig. TILL ALLA NI SOM jämförde de orden ni måste gå och lägga er för Bolibompa är slut. Och JA jag är vit. Och JA jag tycker det inte är okej alls, PUNKT.

#33 - Anonym

Personligen använder jag inte ordet. Och så länge det inte är i förolämpande och hånade syfte så är de väl Ok.

#34 - Gustav

Svenskayoutube har också skrivit om detta och de är mycket bättre! https://svenskayoutube.wordpress.com/

Svar: Intressant..!
Erik

#35 - ursäkta att man stör

ursäkta att jag stör.... men jens norell har bytat namn :)

#36 - KÄNSLIG SOM FAN

vem är känslig egentligen, folk som vill att samhället ska utvecklas bort från förtryckande ord eller de som sitter och gnäller på hur de inte får säga n-boll och hatar förändring för ÅH JAG VILL KUNNA SÄGA NEDVÄRDERANDE ORD TILL SVARTA MÄNNISKOR :'(((( get a grip.
säg inte förtryckande stuff, enkelt. skiter i om det är i ett syfte för komedi, det är inte roligt. bye

Svar: PRECIS
Julia

#37 - JonnatheAwesome

Normaliserar? Njae.
Skämtar om det? Absolut.

Är det fel? Njaaeeeeeeeeh. Oklart. Beror helt på vem du frågar.

#38 - Anonym

Nej man ska inte säga n-ordet. Men jag tycker att detta inlägg är felvinklat och får det att låta som om Hampus själv tycker att det är ok (vilket det framgår i videon att han INTE tycker) Själv hade jag kanske inte sagt det om jag vore honom, men han försöker ju absolut inte normalisera det

#39 - Elin

Det man måste förstå gällande dessa frågor att du som inte riskerar att diskrimineras av orden heller inte har rätten att tala för de som kan känna sig kränkta. Som ''vit'' kan du alltså inte säga att n-ordet inte är ett kränkande ord eftersom det aldrig kunnat vara kränkande för dig. Precis som de inte kan säga att rasism inte finns eftersom de inte kan bli utsatta. Eller som att som man säga att kvinnor inte alls behandlas sämre i samhället, eftersom män aldrig utsätts för den diskrimineringen.

Alltså är det bara de grupper som kan utsättas som också kan svara på om det är kränkande eller inte och om de upplever det som kränkande måste man acceptera och agera utifrån det. Jag tycker därför inte att användningen av n-ordet är okej eftersom vi vet att det upplevs som ett kränkande ord!

Svar: Exakt!
Amanda

#40 - NU är det dags igen..

https://www.youtube.com/watch?v=XIy8okTtIRM

Svar: Sluta spamma dina videos så fkn jobbig
Anonym

#41 - Asså va i helvete...

Alla som säger att NEGER är fel ord, rasistiskt osv..
Säg de till spanskarnas ord NEGRO som betyder SVART :)

Svar: Ja, och HORA betyder TID på spanska... Alltså två ord med samma stavning men helt olika betydelser. Det betyder ju inte att jag kan gå runt och bli arg varje gång en spanjor pratar om vad klockan är liksom... Så dra inga liknelser mellan helt olika ord tack!
Anonym

#42 - Britta

Men herregud väx upp alla som tycker det är fel att säga neger. Vi lever på 2000 talet och här går man runt och kallar folk hora utan att någon vänder blicken men om någon säger neger då blir det väldeliga bravader. Finns värre saker folk säger, fokusera på det istället btw just det här inlägget är ju bara för att ge Hampus skit. I videon så slog han ju imot att säga det och det är självklart man får skämta om det kolla på sunnes sommar där har vi neger ordet men det fick ingen kritik. Så väx upp och gå och lägg er.

Svar: Ja, vi lever på 2000-talet. Konstigt att vi inte kommit längre i utvecklingen och lämnat kränkande ord som är rasistiskt laddade bakom oss..
Anonym

#43 - Någon du inte känner

For fuck sejk gör inte en stror grej av det

#44 - Just need to say it

Asså kan alla bara skriva ut ordet, ingen fattar nånting av n-ordet! Skriv ba ut ordet: Neger!

#45 - anonym

Någon här tydde på att bara för spanjorer säger negro så borde man få säga neger dock så betyder inte ordet neger bara svart som ordet negro (inom spanskan) neger har en helt en betydelse än bara svart, utan det betyder också svart slav ( vilket ni alla säkert vet och borde veta)
Ordet neger har så jävla myycket historia inom sig så det går inte ens att sammanfatta det kort här men ni fattar väl själva att denna ords betydelse har såå många afrikanska slavar i amerika lynchats och kämpat för att ta bort men ändå så tkr ni att det är ok att använde denna ord när ni själva vet dess betydelse och historia. Att man försöker normalisera eller skämta om ordet neger är som om någon skulle försöka skämta om förintelsen, vilket hampus skulle säkert aldrig våga göra, så varför försöker han normalisera och skämta om ordet neger? När dess historia är också så tragiskt, grymt och förskräcklig som t.ex. förintelsen.

#46 - anonym

det är inte okej. n-ordet är ett kränkande ord så en vit person ska verkligen inte använda sig av det, aldrig.

#47 - Felicia

Sjukt stelt när Victor kallar kaily för jens i hans senaste vlogg hahahaha

Svar: han har väl bara inte vant sig ännu :)
Felicia

#48 - Ja varför bryr du dig :)

HHAHAH SNÄLLA KOLLA KLART PÅ VIDEON SMÅBARN,
Då han säger att de är fel att säga neger o blablabla, Om jag t.ex. Säger hora eller typ ngt annat kränkande ord så får man fan inte ens en blick. De är börjar gå över en liten gräns, btw Ida du skapar ganska mycket hat. hejdå för mig o väx upp lite..

#49 - Andrea

Så otroligt löjligt med folk som hänger upp sig på att man skämtar om ordet! Sluta ta er själva på så förbannat stort allvar helatiden!

#50 - Issa

Gillar att maroitetrn här är under 20år och skriver som om dom är så viktiga och kan allt. Ni borde bry er om viktigare saker som skolan istället för att en komiker sa neger. NEGER!!! Använder det ordet ofta aldrig blivit tillsagd att sluta så fuck you små barn och gå och sov ni har ändå inget att säga till om och Hampus bry skg inte ett skit om er

Svar: Det låter verkligen inte som om du är över 20 år. Du kanske inte förstår riktigt, men även sådana "små" saker har stor betydelse i samhället och hur svarta behandlas. Rasismen idag är inte som för 50 år sedan, den är mer dold idag, mer i smyg. Det finns tecken här och där som är så ingrodda i oss, oavsett om vi vill eller inte. Det verkar nästan som att du känner dig större när du säger n-ordet. Som om du ser ner på oss som respekterar andra människor och hänger med i utvecklingen.

Vi har dock väldigt mycket att säga till om, för vi är framtiden. Känns som att vi behöver ligga i en hel del när du som ändå verkar ganska ung har sådana åsikter och sådan människosyn.
Anonymen

#51 - Anonym

Förlåt vem VEM FAN BRYR SIG?? det är bara ett ord, så jäkla mycket roll spelar de inte. Sure om du är svart och har varit slav själv men bara för din farfars farfars grannes bror var slav och blev kallad neger behöver inte du ta illa upp?

#52 - Olivia

"Sluta vara så lättkränkta?" Jag antar då att ni ALDRIG ALDRIG ALDRIG blivit förtryckta pga av er hudfärg. För om man är vit så utsätts man inte för rasism. Det gör människor som är mörkhyade, svarta, färgade osv. Det är dem som fått höra ord som N-ordet för att kränka och förtrycka dem hela livet. Det ordet ska inte användas av er som inte har tolkningsföreträde. Man är inte känslig, lättkränkt eller liknande för man reagerar på ett ord som användes och fortsätter användes för att förtrycka mörkhyade människor. Läs på innan ni uttalar er! Hampus gjorde fel, han borde vara mer påläst och inte använda de ordet i ett komiskt syfte. Punkt.

Svar: neger
Anonym

#53 - Bs

Tycker ärligt att det är bullshit med ordet neger. Jag sa det, so what? Förstår att det används som negativt, men om vissa inte får säga det så får ingen säga det. Problemet med rasism är inte pga hudfärgen, utan att ni pratar om människor som RASER.

#54 - Tuva

men fifan vad folk e känslig, han förtryckte inte någon tvärtom, hela biten handlade om att de är fel att säga "n ordet" har folk äns sett videon?