Bente får stor kritik utanför Sverige

Bente har tidigare fått mycket kritik för att hon sjunger n-ordet och nu har ett instagram-konto med över 7 miljoner följare publicerat ett klipp på Bente. På klippet sjunger Bente n-ordet när hon framträder med Beyonces låt Formation på Tube Con. Klippet har setts över 800 tusen gånger och folk från både Sverige och andra länder har blivit upprörda. Hon har därför skrivit ett instagram-inlägg på engelska där hon ber om ursäkt. ska%cc%88rmavbild-2016-12-22-kl-16-52-56 ska%cc%88rmavbild-2016-12-22-kl-16-53-26ska%cc%88rmavbild-2016-12-22-kl-16-55-07 https://www.instagram.com/p/BOTQ6eUhXAW/?taken-by=theshaderoom
#1 - Dera

"it wont happen again" SURE? nästa dag kommer du sitta och sjunga n-ordet i samma låt, you aint sorry pls

#2 - Ida

Hennes senaste snaps..? Kan hon sluta tycka så fucking synd om sig själv eller. Hon har gjort bort sig så jääävla många gånger och lär sig aldrig av sina misstag, klart folk tröttnar. Hon måste sluta skylla på att alla är känsliga, det är fan inte okej att bete sig som hon gör och aldrig ta sitt ansvar. Det sjukt bra att folk säger ifrån, man kan nog inte förvänta sig en förändring från hennes sida dock då hon inte anser att hon gjort något fel.

#3 - Anonym

Bente gick ut på snapchat bad sina följare anmälla klippet så det raderas för hon pallar inte denna negativa uppmärksamheten speciellt inte när det även nått utanför Sveriges gränser ... samt hon skyller detta med att det spårar ur för henne på sin aspberger .. Problemet för bente är ju de hon kanske lyckas då bort de på detta instagram kontot men videon har ju redan spridits vidare till massa andra instagram konton och kanske även utanför instagrams värld.. Jag väntar på att nån nyhetsredaktion i sverige eller utomlands ska snappa upp detta för dom älskar ju snappa upp saker från nätet som dom kan gotta sig i .. En sak är säkert nu har BENTE verkligen trampat rejällt i klaveret fast att detta skulle hända var ju bara en tidsfråga. Undra vad bente YT sponsorer tycker om detta då detta fått utländsk spridning.

#4 - nahhhh

lol att hon aldrig lär sig! Bente är TRAAASH och hon verkar aldrig lyssna på vad folk säger? sjukt jobbigt att alla måste tala om för henne vad som är fel och att hon aldrig kan förstå själv. ner i sopkorgen med henne

#5 - anonym

nu har @complex (1,5mil följare)också publicerat samma klipp..

Svar: eller 14 timmar sen XD
anonym

#6 - Anonym

Jävla mobbing som urförs mot Bente. Jag kan förstå att man inte gillar henne, jag är en av dem som inte följer henne för att hon är för gapig och lite all over the place – men det är fan inte okej att skriva skit till henne så att hon bryter ihop. Är det kul att se henne gråta? Är det kul att få henne må dåligt?
Vilka vidriga människor ni är. Men så klart, det handlar om ”det goda hatet” och då är tydligen allt tillåtet.

Svar: Uttrycker sig rasistiskt?! Hon sjöng med i en fucking låt, snälla ge er!
Anonym

#7 - Samira

Fast saken är att hon sjäng Beyoncé's låt, hon använde sig inte av N-ordet i något eget syfte. Hon var inte ute efter att trigga någon. Ni hade ju tyckt att det var okej av en svart person att sjunga det, eller hur? Men det hade varit exakt lika illa som om Bente gjorde det. Tycker verkligen inte om Bente, men nu får ni alla lättkränkta jävlar fan ta och ge er.

Svar: Finns ingen ursäkt för att använda n-ordet. Rasifierade får använda det för att de äger det. Du som vit har NOLL rätt att använda det, oavsett sammanhang. Snälla läs på om rasism och tolkningsföreträde och sluta bagatellisera ett problem som dödar människor.
Anonym

#8 - Emma

Förlåt men snälla? Det är en låt!! lovar er att bara för att en låt ni lyssnar på och tycker om,betyder inte det att ni skippar vissa ord för att..
det är kanske fel att använda de ordet men känns som att alla försöker hitta något fel med Bente!! Jag själv älskar hennes humor o förstår inte varför alla är så jävla känsliga o blir arga för varenda sak hon gör.. Så antingen kollar ni på henne o de hon gör eller så bara skotern ni i att kolla på henne!? Det är väl inte så svårt att sluta uppmärksamma en person! SNÄLLA BLIR IRRITERAD!! Alla är så jävla känsliga om vissa saker

Ge mig skit för de jag säger men detta är bara min åsikt

Svar: Läs på om rasism och tolkningsföreträde, tack. Du som vit har ingen rätt att berätta för rasifierade vad de ska och inte ska reagera på. N-ordet är rasistiskt, oavsett anledning till att du använder det. Sluta försvara rasism och skylla på att folk är känsliga.
Anonym

#9 - Hannah

PK Sverige i ett nötskal... Svarta får kalla varandra för n-ordet och det är okej. Vita får inte nämna N-ordet, och då menar jag inte ens sjunga det i en låt där det ingår i texten.
Svarta får kalla vita för "svennejävlar" "svennehoror" "write trash" "vithoror" och det är helt okej, för det är inte rasistiskt.... Asså snälla Hahah bara lägg ner nu, sluta vara så lättkränkta

Svar: Har inte hört någon svart kalla någon för "svennejävel, svennehora"... osv. Så okeeej, varför överdriver du? Är själv blond, blåögd, vit och svensk och känner att det är vi vita människor som är lättkränkta, har aldrig hört någon svart människa kallat varken mig eller någon annan för sånna ord. Du borde själv fatta att svarta människor har haft det jävligt svårt medan vita alltid haft det lyxigt och levt livet. Svarta får kallla varandra så om de vill, det angår ju inte dig.
Ida

#10 - Anonym

Det är kul att hon blir sponsrad av SF för att hypa filmer osv sedan lägger hon ut o tipsar om filmer som kommit ut olaglig på dreamfilm hur tänker hon? Inte alls antagligen

#11 - Anonym

Snälla kan inte nån skicka filmen till worldstar på instagram

#12 - Felicia

Jag kan vara ärlig och säga att jag står absolut inte bakom allt bente säger osv. MEN, hur jävla lågt är de inte att smutskasta bente för att hon sjunger en del av en låt? Seriöst. Sluta lek så jävla perfekta och se inte allt som att de endast kan vara svart och vitt. Ja, man ska inte säga N-ordet, i ett syfte att såra någon. Men helt seriöst, dethär handlar om en låt inte om att hon är nästa Adolf hitler. Liksom, snälla människor, lek inte perfekta när ni inte är det. Rasism är inte okej, men dethär är inte rasism eller något hatbrott. Isåfall kan ni läsa på om det själva. Och nej jag står INTE bakom rasism, men jag står inte heller för mobbning till att smutskasta bente för att hon sjunger en låt.

#13 - Anonym

Om mörkhyade vill att n-ordet ska sluta användas varför i helvete använder dom det själv & använder ordet i varje låt dom gör? Dom kämpar verkligen för och få ordet & tyna bort 😀

Svar: Fortfarande ingen logik i att använda n-ordet i varje låt, det blir snarare tvärtom.

Jag kommer ihåg när låten "my nigga" kom ut och hur många fler det var som använde ordet. SKIT bra strategi till att få folk att sluta använda det, verkligen 😀😀😀😀😀
Anonym

#14 - Anonym

Kan ni SLUTA säga "det är bara en låt". Nej, det är inte bara en låt. Det är en låt av en svart kvinna som handlar om svartas rättigheter och om rasism, sådant som ni som vita inte vet ett skit om.

Det är respektlöst som faan att som vit sjunga den låten OCH dessutom använda n-ordet, och sedan inte förstå varför folk reagerar. Det är inte bara en låt, det är ett politiskt budskap som inte alla kan relatera till och således ej bör smutskasta.

Läs på om rasism och tolkningsföreträde.

Svar: Skärp dig för fan. Så bara för att man inte varit med om det själv får man inte prata/sjunga om det?

Så att om någon pratar om te x psykisk ohälsa som inte varit med om det, är det fel?

Om något så för hon ju bara budskapet vidare. Genom att säga att enbart färgade människor får sjunga denna låt så separerar man vita människor från färgade och då skapas ju en glipa? Dvs alla har inte lika mycket värde. Att tänka så radikalt är likadant som att hata färgade. Det är så jävla typiskt Sverige att man ska hata åt båda hållen.
Anonym

#15 - Anonym

Det hade inte varit så farligt för henne om den bara hade fått spridning i Sverige för då hade den nått ut till ett begränsat antal "Nästan bara svenska följare" och kritiken hade klingat av ganska fort som det gjort andra gånger bente ställt till det för sig. Nu har ju klippet hamnat utomlands Spridning effekten blir enormt större då engelska instagram konton brukar ha större andel följare från andra delar av världen än vad svenska följare har då dom skriver sina inlägg på engelska som de flesta länder förstår ...

#16 - Anonym

Pk-maffia. Pk-maffia överallt.

Svar: Bara en överdramatisk lättkränkt nazist tror att vi lever i ett PK-samhälle.
Anonym

#17 - .

Vart på vägen har detta ordet blivit rasistiskt? Jag har för mig att det endast betyder svart. För mig är det ordet en beskrivning på en svart människa eller någon från afrika.

Svar: Sedan folk började använda det som skällsord. Sedan vita var slavar och blev kallade för n-ordet i kränkande syfte. Dvs sedan i princip alltid. Det är ganska common knowledge för folk över typ åtta år. Annars är det lätt att googla.
Anonym

#18 - J

Hur många gånger har inte Bente bett att inte bli skriven om på denna blogg?
Fy fan för dig som driver denna

Svar: Så du häller skit på denna bloggen som uppmärksammar bentes äckliga rasism! Usch, du fokuserar på fel part
Anonym

#19 - Johanna

På snapchat lägger Bente nu ut att hon ena sekunden ska sluta med youtube, ber om ursäkt till alla "bertysar" och säger hejdå. Andra sekunden skriver hon att hon "måste lägga ut videos för överlevnad" (tjäna pengar).

Ääääh nej? Mår man så dåligt över sitt jobb, som hon faktiskt gör just nu, så kan man söka nytt. Hon är kanske inte lämplig för youtube med den humorn och det tankesättet hon har. Det har ju faktiskt visat sig gång på gång och hon har även reflekterar över det själv. Då kanske hon ska satsa på något annat jobb, känner jag..

Att hon hellre "plågar" sig själv genom att vara kvar på youtube på grund av pengarna, när hon får massa elaka kommentarer hela tiden, är ju sjukt. Det finns en massa jobb där ute som kommer få henne att må bättre psykiskt där hon slipper få hat för sina kommentarer och åsikter. Sök jobb på Ica? Hemvården? Mc Donalds? Finns ALLTID jobb. Vad som helst borde väll duga eftersom hon ändå bara gör det för pengarna.

Det är bara folk med otroligt dålig arbetsmoral som vill leva loppan utan att tjäna egna pengar som säger att det inte finns jobb. Det finns massor. MASSOR. Har man tillräckligt hög arbetsmoral, eller ens någon arbetsmoral, vill få ett socialt liv, tjäna egna pengar, ha lite sysselsättning så finns det gott om jobb. Allt från städare, till dagisvikarie, varför inte ta hand om de äldre där det skriker efter mer arbetare.

För att inte tala om hur dåligt det kommer se ut på hennes CV i framtiden. Om youtube dör ut, som bloggarna gör, så har hon ingenting att skriva på CV:t. Det gäller alla ungdomar, även om det handlar om ett jobb som du går till kanske 2 timmar per vecka så ser det betydligt mycket bättre ut än att du suttit hemma i din lilla etta, sovit hela dagarna och stört grannarna hela nätterna. Och visat upp några kläder för kameran lite då och då när du orkar....

Att ingen vill anställa henne måste vara bullshit. Något hon intalar sig själv för att slippa söka jobb. För är det verkligen så att företag inte vill anställa henne på grund av hur hon är, då kanske det är dags att hon ändrar på sig. Just a thought...

För jag tror inte att alla jobb där ute kräver att hon står och försöker underhålla en publik, så som youtube gör. Då kanske hon inte lyckas säga massa opassande saker inför så stor grupp, så som det är med youtube. Byt jobb och sluta böla.

#20 - Elli

Nu får ni ta ett djupt andetag allihopa!
Är det fel av en vit att sjunga en "svart powerlåt"? Nej.
Är det fel av en svart att sjunga en "vit powerlåt"? Nej.
I så fall borde inte Britney Spears "I'm a slave for you" heller tillåtas då den låten ju lätt kan misstolkas att handla om antingen slavar eller kvinnor i dominanta förhållanden. Och då är det förtryck. Nej herregud. FÖRTRYCK är så mycket mer än en låt. Om ni seriöst känner er förtryckta för att Bente uppträder med en sång på ett event så kanske ni borde söka hjälp? Ska jag också känna mej förtryckt som kvinna om en mansgrupp sjunger om en "sexig slyna" eller en manlig författare skriver om en kvinnlig karaktär som lagar mat i köket?

Det är inte Bente som sjunger fel låt. Det är NI som VILL hitta fel och som VILL tolka det fel. Sen kan Bentes attityd och mognad diskuteras i en annan diskussion (för där kan jag hålla med om att diagnos eller inte, man bör kunna försöka respektera regler och inte skratta, visa finger och skräna ännu mer).

Om vi går omkring och blir förtrycka av minsta lilla, så är det hos oss felet ligger och inte hos andra. Om det är någon som BORDE börja föra talan mot de svartas rättigheter (för övrigt tycker jag att man inte ens ska behöva dela upp människor i vita och svarta. Vi är all människor för helvete.) så är det just unga, vita. För att TILLSAMMANS kan vi kämpa mot rasism och förtryck!
Sluta ge makt, uppmärksamhet, tid och energi åt små bagateller som vem som för vems talan och gör nåt vettigt och bra själv istället.

Vänder ni detta till rasistiskt förtryck, så blir det ju just precis det.
Annars hade det bara varit en ung tjejs hyllning till sin stora idol.

Svar: Håller med!
Anonym

#21 - Linda

Man kan faktiskt säga att det bara är en låt! But i get it, vita förstår inte vad mörkhyade får vara med om inprincip vajre dag. Vilket är hemskt! Men jag är kvinna och för står grejen, män kan inte förstå på samma sätt hur det är att vara rädd nästan jämt. Men som sagt det är en låt och man ska väll vara glad att även vita vill lyssna på Beyonces musik? Det kan ju leda till att alla har förstående till varandra, eller har jag fel?
Och please tell me om ni har hört Bente säga n-ordet förutom när hon sjunger?

#22 - Anonym

1. Bente vill inte ens bli nämd på denna blogg.
2. Hon sjunger en låt. Får man inte ens sjunga nu alltså..?
3. Och varför säga n-ordet, finns la väldigt många ord på N så man kan tolka det att hon har sagt typ Nos istället för Näsa.

Svar: Du vet vad n-ordet innebär. Varför spelar du som att du inte vet? Det är väl superdumt att låtsas kunna mindre än vad man kan. Tycker du inte det? Dessutom förstår du också att det är sjungandet av n-ordet som kritiseras, inte att sjunga. Varför låtsas du som att du inte förstår dessa grejerna? Något säger mig att det är för att du faktiskt inte har några bra argument, så istället ifrågasätter du utan att ens tänka.
Anonym

#23 - Elli

Fråga till er som pratar om tolkningsföreträde etc. Om ni läser en text där det står ord som: "Bög", "Neger", "Negro", "Tjockis" etc. dvs ord som på ett eller annat sätt är kränkande och i fel mening blir en förolämpning mot någon, hur gör ni då? Läser ni orden eller inte? Jag tänker så här: om man avdramatiserar orden, så kommer dom förr eller senare att tappa sin effekt.
Med er logisk så borde inte heller personer som inte är feta få kalla andra för tjockisar, feta osv. eftersom dom inte själva "äger ordet".
Var drar man gränsen då?

Flera youtubers har flera gånger använt ett kort klipp i sina videos där en mansröst säger "really Niggah" efter att dom gjort nåt tokigt, har ni klagat då också? Just saying...

Svar: Jag som vit säger inte ordet n*ger eftersom att det är ett förtryckande ord och nästan alla PoC vill inte att jag ska säga det. Obviously.
Anonym

#24 - Anonym

förstår ej vad problemet är? det är en sång. Om Beyonce kan varför ska Bente inte kunna.

Svar: För att Beyoncé är svart. Det är en låt om/till svarta. HUR svårt kan det vara att förstå.
Anonym

#25 - Lol

MEN HERREGUD OCH???? Låter går ju så förhelvete vad ni ska klaga

#26 - Anonym

Kan inte alla kids som inte vet någonting om varken livet eller rasism snälla bara sitta ned i båten? Ni kommer förhoppningsvis förstå när ni blir äldre, men tills dess snälla sluta yttra er om saker ni har noll koll på.

#27 - Andrea

Ni som skriver att det ska sluta skrivas om Bente på denna blogg måste förstå att denna blogg inte "hänger ut" youtubers utan endast granskar. Det är endast fakta som skrivs och likt alla andra offentliga personer bör också youtubers granskas.

Svar: DETTA!!! det här är inga obekräftade rykten eller lögner - det är fakta. Att sedan Bente hatar den här bloggen har ju endast att göra med att den får folk att öppna ögonen för hennes oacceptabla beteende. Den lyfter fram henne i ett ljus hon inte vill synas i, för här blir hon faktiskt ifrågasatt och kritiserad.
Anonym

#28 - Benjamin

Alltså varför blir folk så förbannat butthurt hela tiden? Det är en sång som går så och vem fan som hälst kan sjunga den... Calm yo fucking tits, please!

Svar: Alla kan sjunga den, yes. Betyder det att det är rätt att sjunga den? Nej.
LISA

#29 - Anonym

Snart får väl 12åringar inte lära sig vad färgen svart heter på Spanska.. "negro" ;P

Svar: Det är skillnad på "negro" och "n*ggah". Negro står för svart och N*ggah står för "en svart slav" (även smutsig). Så nej hjärtat, du behöver inte vara orolig över att lära dig det i skolan. Om du nu verkligen brydd dig om skolan och inte skolkade skulle du även lära dig vad skillnaderna är, om de nu lär ut sånt i den svenska skolan.
Anonym

#30 - LISA

FYFAN för era äckliga rasister som försvarar Bente i kommentarsfältet. FYFAN FÖR ER. Här är ett tips till er - stäng av datorn. Stäng av TV:n. Stäng av mobilen, paddan och allt elektroniskt. Vänta 3-4 år innan ni sätter igång dem igen. När ni gjort det, googla då "rasism" och vad det innebär.

Svar: Då har jag ett tips rakt tillbaka till dig. Sluta svälja allt med hull och hår av vad du matas med dagligen i media och överallt nu för tiden. Det är nämligen, tragiskt nog, ett mkt vänstervridet samhälle vi lever i. Överraskande va?!
S

#31 - E

Om Beyoncé inte känt att hon kunnat ta att vita kommer att sjunga den här låten hade hon nog inte släppt den. Då hade hon nog bara skrivit ett meddelande gällande #blacklivesmatter till sin svarta publik på sin hemsida/Instagram/sociala media, istället för att släppa en låt hon vet kommer att mimas/sjungas/lyssnas på, inte bara av svarta utan även av sin vita publik då hon är en internationell artist. Hon har nog tänkt till både en och två gånger där eftersom att hon vet att hon inte bara har svarta fans.

Jag tror Beyoncé vill ha med de vita i kampen mot rasismen. Det kanske även var därför hon släppte låten; för att få med vita i kampen mot rasismen; för att få oss att tänka till; väcka tankar och frågor inom oss själva, det kan ju visserligen bara hon svara på.

För ärligt talat; hur ska rasism kunna stoppas om inte vita är med och motarbetar den? Det var trots allt vita som startade rasismen mot svarta. Det är bara dem rasistiska individerna som kan välja att sluta vara rasister. Visst kan svarta försöka hjälpa att ändra folks tankar osv men i slutändan så är det trots allt vi själva som väljer om vi vill vara/är rasister eller inte.

Det finns många förtryckande ord; inte bara n-ordet. De kanske inte har varit med lika länge som n-ordet har, men det betyder inte att de inte en gång var eller fortfarande är förtryckande. De svarta i helhet må ha varit förtryckta längst men det betyder inte att andra sexualiteter, religioner, etniciteter som är eller varit förtryckta betyder mindre än de svartas förtryck.

Beyoncé är en smart kvinna. Hon är inte dum. Hon vet att hennes låt kommer att lyssnas på/sjungas av fler än bara svarta. För en del kommer det bara att vara en bra låt, det är hon nog OK med. För andra kommer den att ha en större betydelse. Precis som många andra låtar, böcker, filmer har en större betydelse för vissa där ute men för andra är det bara en bra låt, bok, film.

Svar: EXAKT!!!
Tänker så här, hur många fler är vi inte mot rasism och annat förtryck om vi alla står enade och inte delar upp i vitt och svart? Om vita får bara stå för "vita ord" och mörkhyade bara för "svarta ord", det om något delar ju upp samhället ännu mer. Tror inte heller att Beyoncés skivbolag, managers och hon själv hade släppt låten om de inte räknat med att alla (oavsett hudfärg) kommer att sjunga låten och kanske börja förstå vilket samhälle vi lever i och faktiskt börja jobba för att det blir jämlikt.
Elli

#32 - yohanna

Förstår inte hur folk ens vill följa bente? hon verkar ju ha tappat alla skruvar för längesen, blä.

#33 - Anonym

#all lives matter

Svar: all lives cant matter until black lives do
Anonym

#34 - Lisa Öjenstam (@lisaojenstam)

!!!!! LÄS !!!!!!

Jag vill att ni som inte tycker detta är problematiskt lyssnar på Soran Ismail's stand up bit som finns på spotify HÄÄÄÄR: https://open.spotify.com/track/5qZS7onaNgGwSAFy9gTaEb Det tar bara 2.54 minuter av erat liv. Snälla.

FATTA att man INTE fattar.
Efter ni har lyssnat på de så är jag öppen för diskussion. Innan det så kan ni gå och äta bajs.

Svar: Är Soran underbar och fin? Samma Soran som lämnade sin gravida kvinna för att han "tröttnat"? Åh så underbar och fin han är!
Anonym

#35 - Anonym

https://twitter.com/Saronzekariyaas/status/812013362481659904
Linn Ahlborg säger negerboll (vilket är fan sjukt att man fortfarande använder ordet neger i Sverige 2016 då neger betyder svart slav) hon tog sedan bort sin twitter

Svar: https://twitter.com/Saronzekariyaas/status/812035910565068802

Linn har gjort bort sig som fan. Blir så besviken trodde hon hade mer innanför pannbenet men tydligen inte, otroligt tråkigt
Anonym

#36 - Anon

Hon har flera gånger fått folk som berättat för henne att både låten och ordet Formation är för SVARTA kvinnor, det är väldigt respektlöst (och rasistiskt, I might add) att hon som vit inte lyssnar på people of colour när dem säger att de inte vill att hon ska använda det ordet eller sjunga låten.
Spelar ingen roll om hon hatar svarta eller inte, hon kan säga att hon "inte är rasist" hur mycket hon vill, men att inte lyssna på people of colour när de påpekar någonting rasistiskt hon gjort visar ju hur mycket hon bryr sig

#37 - cringe

Alla ungar som argumenterar om att ""n-ordet"" är okej, ni vet väl att ingen hindrar er? Gå ut och skrik negerjävel åt folk då om ni är så envisa att få säga det. Och när någon i sin tur sparkar ner dig på trottoaren får du fan lov att ta det utan att klaga.

Svar: Sjukt bra metafor då detta är just det Bente gjorde.
Hon valde att sjunga en låt där det ordet förekommer, hon hade säkert i bakhuvudet att det skulle sticka i ögonen på någon, men hon sket i det för hon envisades med att det är HELT okej för henne att sjunga den låten. Men om hon väljer att göra det så får hon tamigfan ta konsekvenserna av att hon kommer bli ifrågasatt och att folk blir förbannade på henne.

Jag blev smått äcklad när jag såg henne stå där och sjunga "negro" med världens största självförtroende. Och nej jag har inte TF i frågan, men kunde låta bli att känna mig så sjukt obekväm av hela hennes uppträdande. Vem tror hon att hon är?
Ann

#38 - Anon

Vita människor har INGENTING att säga om det här, säger jag bara. Det är people of color som vet ifall någonting är rasistiskt eller inte eftersom att det är people of color detta handlar om.

Svar: Rasism är väl när man trycker ner/ ser ner på någon för bl.a deras hudfärg, kultur m.m? Alltså är det väl inte endast människor med en viss hudfärg som får avgöra vad som är rasistiskt eller ej? Varför skulle endast personer med en mörkare hudfärg få avgöra vad som är rasistiskt? Visst jag fattar, att sjunga ordet "nigga" offentligt kanske inte var det bästa Bente kunde göra MEN hon är inte rasistisk för det? Hon använde inte ordet i syfte för att kränka någon annan utan hon sjöng en låt i hyllning till sin stora idol. Och ni nu som säger att rasism endast finns mot människor med en mörkare/mörk hudfärg OCH påstår att Bente "TheBentish" Schramm är rasist, VARFÖR skulle då hennes allra största idol då just ha en mörkare hudton? Hudfärg verkar inte spela någon som helst roll för Bente och då är hon verkligen inte rasist inom just den kategorin. Jag vet att ordet som används i "Formation" även användes som ett grymt och mycket nedvärderande ord för att trycka ner mörkhyade människor, även som ett slavord men tiderna förändras och framförallt här i norden där vi absolut inte delar in folk i rasklasser längre. Rasism mot mörkhyade är inte ett problem i norden längre, snarare att vi (inte alla individer) är hatiska mot olika religioner men det är nåt jag inte ska skriva om här då jag faktiskt fokuserar på just rasismen mellan hudfärger i detta inlägget.
Dit jag vill komma med denna långsynta förklaringen är att det finns både rasism mot mörkhyade, vita och även andra hudtoner. Jag kan hålla med om att det funnits en tid då det endast fanns rasism mot mörkhyade men det var längesen, tiderna förändras och nu har alla rätt att avgöra vad som är rasism eller inte eftersom att alla hudfärger, religioner, kulturer m.m blir utsatta för rasistiska åsikter och uttalanden hela tiden så att säga att rasism endast finns mot mörkhyade är helt fel då rasism drabbar exakt alla. Nu kanske jag har missuppfattat din kommentar helt men detta är endå hur jag ser på det stora hela om rasism mellan hudfärger. Du som läser kan kritisera vad jag precis skrivit om du så vill men var inte hatisk då jag endast skrivit av mig om hur jag tycker och tänker. Jag kanske inte är den bästa att tycka till om detta då jag inte är jättekunnig inom området och endast är 14 år gammal men jag, precis som alla andra har rätt till en åsikt.
Lisa Öjenstam (@lisaojenstam)

#39 - AnOnYm

Om ni tycker att vita är rasister när de sjunger Beyoncés låt, eller om man här i kommentarerna står upp för mörkhyade, hur i helvete tänkte ni då få slut på rasism och förtryck!? Ni förtrycker ju "er egen sort" när ni går på Bente eller alla dem som inte är huvudlöst emot att vita sjunger Formation. Det blir ju rasism och förtryck det också...
Ska man få ett slut på rasismen så måste väl vita också hör helvete stå upp för PoC!!! Annars kommer vi alltid att ha ett samhälle där det är skillnad på PoC, vita och de som är rasister på riktigt.

Svar: Det är inte rasism att be någon låta bli att säga n-ordet. Rasism är ett strukturellt förtryck. Svarta har förslavats av vita historiskt. Nu är det inte så längre, men rasismen lever kvar. Det är exempelvis enklare att få jobb om man är vit än om man är svart i Sverige. Ska du verkligen jämföra det med att folk tycker det är olämpligt att någon sjunger på ett visst sätt?

Att kritisera någon för att den gjort fel är inte rasism.
LISA

#40 - B.

vad har hänt med linn ahlborgs sociala medier?

#41 - E

https://en.wikipedia.org/wiki/Formation_(song)

#42 - Hej

Linn Ahlborg har tagit bort sin Twitter och instagram!

#43 - Landskrona

Linn Ahlborg har tagit en paus från allt såg det på hennes blogg!

#44 - Anonym

Någon mer som tycker att Sara songbird verkar va lite bossig efter att ha sett 100% vaken?
Inget illa menat, tycker om henne jättemkt, fick bara den uppfattningen.

#45 - Isabelle

Alltså, Bente vill inte bli skriven om på denna blogg så varför fortsätta? Ja hon gjorde fel men om hon inte vill bli skriver om på denna bloggen så skriv inte om henne, hur svårt kan det vara?

Svar: Varför är det fel att Bente sjöng det när det var en del av låten? För B sjöng ju de? Skyll IT på historian
Anonym

#46 - Anna

Hade Bente fått ta emot all denna skit om låten inte innehöll n-ord men ändå varit en hyllning till svarta kvinnor i USA?

#47 - Black is my color

Ok, nu tar alla det lite lugnt. Jag, som själv är svart, kan väl tycka att det inte var så jättekul att höra en vit människa säga negro. MEN det är en låt. Bente är kanske inte min favorit person men jag tror knappast att hon ville såra någon. Jag menar tror ni verkligen att Bente skulle sitta i sitt rum och bara "hahha nu ska jag sjunga formation på Tubecon så jag kan trycka ner alla svarta". Hon valde fel låt och hon gjorde ett misstag. Jag tror hon fattat nu, ni behöver inte hata mer nu. Det räcker. Jag som svart kommer aldrig gilla att någon som inte är svart kalla mig för neger, nigga, negro, whatever men ffs det är skillnad på att bli kallad neger som ett skällsord än att bli kallad det i en låt. Så nu räcker det! Jag är en stolt neger. Jag är stolt över min hudfärg. Bente gjorde ett misstag och hon förtjänar inte såhär mycket hat. Jag tror inte hon är rasist. Vi släpper det. Peace out

Svar: Varför skulle en svart person kunna säga n-ordet och ingen bryr sig men när en vit person gör det så är det jättedåligt? Och skyll det inte på historian för du eller jag fanns inte då. Vill bara veta varför Fu tycker det är ok om en svart person säger det för i min hjärna tycker jag det är lika rasistiskt. Men det är bara mig åsikt. jag är också svart.
Latifa

#48 - Anonym

Jag som vit vägrar känna skuld över hur svarta behandlades för över 100 år sedan. Jag fanns inte då, och tänker inte ta på mig ansvaret över vad en bunt idioter gjorde och sa.
Jag behandlar alla människor lika, oavsett hudfärg, kön eller sexuell läggning. Jag ser inte i svart eller vitt, jag ser människor. Det är så långt ifrån rasism man kan komma.
När man börjar separera vita från svarta för att förbättra de svartas situation i samhället gör man sig en björntjänst. För så länge du separerar folk på grund utav hudfärg, oavsett dina intentioner, är du en orsak till varför rasism finns.
*Mic drop*

Svar: Inte en endaste person skrev att alla vita är individuellt ansvariga för rasism.
Amanda

#49 - Amanda

Har man lite koll på Beyonce så vet man ju också att låten är för SVARTA KVINNOR. Varför måste vita människor hela tiden försöka inkludera sig själva? Även till en video som fucking handlar om svarta människors rättigheter?

Svar: Jag är neger. Jag är svart. Är inte svensk över huvudtaget och jag tar INTE illa upp sålänge ingen kallar MIG neger i ett elakt mene. Nu får en tydligen inte ens sjunga en LÅT med n-ordet i bara för en är vit?
Maika

#50 - Bente

卐卐卐卐卐卐卐卐

Svar: om du är riktiga bente.....

FUCKING SLAYYYYY QUEEN
Sinon

#51 - Sinon

ok? vem fan bryr sig HAHA hon sjöng en fucking låt som innehåller ordet nigga? asså jag fattar inte grejen med det. hon bara sjöng en låt. e n l å t. ja, hon sa nigga. sa hon det till en mörkhyad person? försökte hon vara elak och uttrycka sig rasistiskt? nej det gjorde hon fan inte. det är så sött när personer låtsas att skydda mörkhyade personer. det är som om att dem faktiskt bryr sig <3 och det här med att bente är homofob och vad fan det är ni kallar henne.... asså snälla om du är straight, hetero och säger att hon är homofob bara sluta. själv så är jag homosexuell och bryr mig inte ett skit när hon säger bög och sånt. som när hon säger ''jävla splaybögar'' det är ju bara roligt HAHA. och inte heller ska DU som vit säga att hon är rasistisk. du vet inte hur mörkhyade känner över det här. du vill bara få dig själv att känna dig som en snäll och omtänksam person som accepterar alla som dem är. men säkerligen är du själv någon slags rasist. är jag rasist? det beror ju självklart vem du frågar. personligen så nej det är jag inte . är du själv mörkhyad och är arg på bente för att hon sjöng formation kan du gärna kommentera varför du är <3 men dock kan ju vem som helst bara säga att dem är mörkhyad så .. bente borde ju ha kvar sitt gamla intro. ''take it or leave it'' för det är så jävla sant. folk som blir så lätt upprörda kan ju bara l e a v e. så snälla ge fan i bente och vad hon gör. vill du trycka ner någon varför inte hitta en annan syndabock och utför din grej på denne. kanske ska du inse hur du själv är som person. bente är inte perfekt och inte du heller. låt bente sjunga beyonces låtar för jag lovar, dem flesta bara bryr sig inte

Svar: Är också homosexuell och jag mår dåligt när folk använder min sexuella läggning som ett skällsord.
Anonym

#52 - arg aspie

Till alla idioter som sitter här och skriver om att poc är förtryckta etc - folk med asperger/adhd/andra funktionsnedsättningar(dvs Bente) har det mycket svårare i samhället än rasifierade/poc...

Svar: Intersektionalitet perspektiv min vän
Anonym

Tipsa oss

Välkommen till Sveriges största skvallerblogg med över 100 tusen unika besökare varje vecka. Här kommer du att få en uppdatering och skvaller om Sveriges största YouTubers. Har du tips på skvaller får du gärna tipsa mig anonymt eller med din bloggadress här under eller maila mig på: SvenskaYoutubers@outlook.com