Misslisibell ska inte gå gymnasiet - satsar på youtube

Lisa har börjat årskurs 9 och hon berättar i sin senaste video att hon har massa problem med skolan vilket hon inte vill ta upp eftersom det är personligt. Hon berättar också att hennes plan just nu är att hon inte ska börja i något gymnasium och vill istället satsa på youtube. Hon har fått tacka nej till massa erbjudande eftersom skolan tagit mycket av hennes tid och hon vill inte missa möjligheterna nu när det gått bra för henne på youtube. Vad tycker ni om hennes beslut? Skärmavbild 2016-08-22 kl. 14.36.37      
#1 - Nicoleiis (@BondsNicoleiis)

Tycker det är dumt ut av henne att skita i skolan. Om hennes youtubekarriär dör ut har hon inget att luta sig tillbaka på. Hon kommer ju då kanske som 23-åring med egen lägenhet, lån och räkningar behöva plugga på komvux för att sedan kunna plugga vidare till något annat. Det är väldigt många jobb idag som kräver att du är gymnasiebehörig.

Svar: Som du skriver att man kommer behöva plugga upp sina betyg på komvux, så är det INGET jag rekommenderar. De flesta jobben har krav på att man inte ska ha pluggat upp sina betyg då det står att man tillhör en viss behörighetsgrupp(b2 om jag inte minns helt fel??). Då är det ganska minimal chans att man kommer in tyvärr
Anonym

#2 - Anonym

Tycker de är bra sak, hon har ett välbetalt jobb? Vrf ge upp de för pluggande som hon antagligen inte kommer behöva på några år.. Pluggande kan hon ta upp senare och inte YT så tycker hon tänker rätt!

#3 - E

Tycker att det är dumt att skippa gymnasiet idag. Det gäller förstås alla, och inte bara Lisa. Som en av ovannämnda säger kräver många jobb idag att du är gymnasiebehörig. Att ta ett sabbatsår efter nian ser jag dock inga problem med alls, under det året kan Lisa fokusera på det hon vill. Vill hon strunta i gymnasiet helt går det förstås också, komvux finns alltid senare i livet.
Och visst, under dessa tre år kommer hon att kunna göra en otrolig massa saker, men jag tror att hon kommer att ångra det i efterhand. Det är ändå bara tre ynka år i livet, som spelar så stor roll. Jag tror att det är smart att spendera de tre åren på gymnasiet. Men allt detta är upp till Lisa, och jag är helt övertygad om att hon kommer att lyckas bra vad hon än gör.
Var jag hon skulle jag ta ett sabbatsår för att "smaka på ledigheten", eller ja, hur det känns att ha mer tid för jobb. Sedan, utefter det gå gymnasiet efter sabbatsåret, eller inte göra det.

Svar: Håller helt med dig! Jag går sista året nu på gymnasiet och har aldrig varit sugen på att gå i gymnasiet. Som du nämnde så kräver majoriteten av jobben idag att man har en gymnasieutbildning. Youtube är en otroligt bra platform att känna pengar på och nå ut till en stor publik men hon kommer behöva lägga ner MASSOR av tid, energi och framför allt tålamod för att kunna behålla den publiken hon har nu och utvidga den hon redan har. Trender kommer och går, likt allt annat. Därav kan hon tappa en stor del av sin publik då Youtube kanske inte kommer vara lika populärt. Då är det svårt att återvända till gymnasiet när man är i 20+ åldern. Mitt tips är att gå i gymnasiet och avsluta sina studier. Därefter kan man ta ett år ledigt och göra vad man vill(om inte flera år). Har själv nu i gymnasiet insett att det är inom mäklarbranschen jag ska jobba och för det krävs det en gymnasieutbildning. Vem vet, hon kanske inser om några år när hon har mognat att hon vill hålla på med något helt annat utanför Youtube.
Anonym

#4 - Linda

Inte speciellt smart tänkt av henne. Vad säger hennes föräldrar om detta?
Youtube är poppis nu, men vem vet vad som finns om ett år?

Svar: Youtube kommer garanterat finnas kvar om ett år... Det skulle snarare vara om 20-30 år. Tror inte att hon kommer kunna hålla samma kvalite när hon är 45 år.
asg

#5 - Anonym

Jag tycker personligen inte att det var så smart av henne, jag menar hennes youtube kanal & blogg kommer knappast täcka hennes liv tills hon är 65 år. Hennes följare växer upp och slutar titta på henne, Vem vet? Youtube kanske blir omodernt? Man kan aldrig vara 100% säker på youtube som karriär. Jag tycker att hon ska gå gymnasiet så att hon har en back-up plan ifall allt går åt helvete.

#6 - Ketchup

Hon gör som hon vill men hon kommer ångra sig dagen då youtube inte är så framgångsrikt längre. Då står hon där både atbetslös ovh outbildad.
Jag hade tagit en makeup linje om jag va hon :)

Men stöttar Lisa ändå <3

#7 - Ms M

Jag tycket att hennes val är okej, så länge hon tycker det är värt det. Ångrar hon sig så behöver det inte vara för sent för henne att söka in till ett gymnasie, så länge hon är under tjugo. Skulle hon vara äldre så har hon ju lite försprång som offentlig person och kanske kan få jobb inom media som t.ex. radiopratare eller programledare.

#8 - Jessica

Tycker inte alls det är en bra idé. Absolut ett sabbatsår för att "landa" men inte strunta i gymnasium helt. Antingen kan hon gå samhälle som inte direkt är svårare än nian eller typ stylist där det inte är så mycket plugg. Bättre att gå något än inget alls! Ingen nowadays anställer någon utan gymnasieutbildning och som många säger kommer hon inte leva hela livet på youtube. Ingen kräver att hon ska gå universitet eller högskola men gymnasium är inte så frivilligt som man tror då det är sjukt svårt att få jobb annars. Det är iaf bra OM hon söker NÅGOT och sen om det inte skulle funka att hon hoppar av. Och ja, man kan plugga på komvux annars men tycker fortfarande att man ska ta chansen att gå gymnasiet när man kan. Och dessutom, dom flesta som är kända youtubers eller bloggare idag har gått gymnasiet, så om karriären skulle skita sig står dom inte utan jobb.

#9 - Anja Rosenskjold

Jag tycker att det är ett riktigt bra val. Det finns ingen anledning att slita ut sig fullständigt, med både utbildning samtidigt som ett heltidsjobb, som det säkert är med en kanal i hennes storlek. Herregud, hur många har inte gått gymnasiet och sen valt något helt annat sen i livet ändå.
Min erfarenhet säger mig, att det gäller att ta chanserna när dom finns och att lyssna på sitt hjärta.
Hon ska förhoppningsvis leva ett långt liv, och hon kan utbilda sig senare om hon vill eller känner för det. Youtube kan försvinna om några år, min arbetsplats kan brinna ner i morgon, INGEN vet vad morgondagen bringer. Hon kanske inte ens vill jobba med Youtube senaare i livet, men då är det väl bara att göra annat. Det är inget fel att plugga som vuxen om så skulle vara. Idag ser arbetsplatserna mycket på din erfarenhet i arbetslivet när du söker job också och inte enbart på skolbetyg.
INGEN vet vad morgondagen kommer med, så följ hjärtat och drömmarna. Se till att njuta livet medans man finns här. Tids nog kan man bli överarbetat och bli utbränd.

#10 - M

Personligen tror inte jag att YouTube kommer finnas om sisådär 10 år kanske? Då är Lisa 25 år utan någon gymnasieutbildning. Jag förstår hela Lisas poäng med att det går bra för henne och vill kunna köra fullt ut på YouTube. MEN, hon skulle ju kunna gå estet med inriktning media vilket många youtubers gör. Det skulle nog kunna passa henne bra, eller samhällslinjen som då nästan är en upprepning på nian.
Dock gör väl Lisa sitt val om ett halvår ungefär och hon hinner förmodligen tänka om eller bli mer insatt på hur hon kommer gå till väga utan gymnasieutbildning.

#11 - Anonym

Jag tycker att man ska aldrig studera eller jobba med något man inte trivs med. Vi vet ju inte heller vad för problem Lisa har med skolan, så varför kan vi då sitta och bedöma henne när vi inte ens vet varför hon har valt att inte gå på gymnasiet? Youtube kommer dö ut en vacker dag. Men Lisa har all chans i världen ännu att studera! Känner många vuxna personer på 30+ som har studerat igen för att få examen till det dom faktiskt vill jobba med :)

#12 - A

Jag tycker det är aningen dumt, hon kommer troligtvis någon dag skaffa sig familj och barn, och då har hon iallafall inte tid med youtube, och vem vet hur länge detta med YT är populärt. Det är inget smart sätt att försörja sig på och om jag skulle varit henne skulle jag prioritera skolan. Om hon inte har någon utbildning kan det bli svårt i framtida arbetslivet och ja, jag skulle verkligen inte säga att det är smart gjort av henne.

#13 - S

Det är jättebra! Skolan i mångas fall förknippas med ångest och jag tror inte att gymnasiet är något jätteviktigt. Jag gick om 8:an pga psykisk ohälsa och ska också välja gymnasium nästa år...men funderar faktiskt också att hoppa av. Även fast jag inte har en stor youtube

Svar: Och vad ska du göra sen då? Finns inte många jobb man kan få utan en gymnasieutbildning..
C

#14 - Katla

När man befinner sig i Lisas ålder så är det viktigt att man får chansen att bestämma lite över sitt egna liv, inte för att man är mogen nog för att kunna fatta stora beslut på ett klokt och bra vis, utan för att kunna lära sig av konsekvenserna.
Hon kommer få kämpa som sjutton för att nå en bredare publik, hon kommer få gräva djupt inom sig för att hitta den kreativitet som krävs, för när Lisas YT-kanal var som störst så fanns inte den konkurrens som finns nu och i dagsläget har den inte den potential som krävs för att kunna leda till en karriär.
Men hon kommer absolut inte förstöra sitt liv även om allt går åt pipsvängen med youtube, det går alltid att reda upp livet in efterhand, speciellt om du kommer ifrån en familj som tillhör övre medelklassen, som Lisas.
Hon har gott om folk runt henne som kan hjälpa henne ifall det här skulle visa sig vara en dum idé framöver.

Så, för att sammanfatta min åsikt:
Tycker det är bra av hennes föräldrar att tillåta henne fatta beslut över sitt egna liv.
Tror inte att det kommer gå så bra, men att hon kommer bli många erfarenheter rikare.
Hon kommer inte förstöra sitt liv eftersom det i princip alltid går att komma tillbaka på banan om man är ung och det finns pengar.

#15 - A

PewDiePie berättar i en video att han också har problem med att det kommer hem fans till honom. Sjukt att han som till och med bor i ett annat land har samma problem som vissa youtubers här i Sverige har. Märks ju att vissa tittare runt om i världen är helt desperata som måste gå hem till deras favorityoutuber/youtuber man ogillar. Hoppas det sker en förändring snart.

Svar: Det händer många internationella youtubers. Men att det hände honom är nyhetssiterna snabba med att skriva om eftersom de tjänar pengar på clicks p.g.a. att PewDiePiw är med i rubriken, lol. Många svenska youtubers har klagat på detta länge, men jag har aldrig sett en artikel om det.
Anonymen

#16 - hello its me

Asså förstår verkligen in mig i hennes situation men, jag tycker det är en riskabel chansning då man vet aldrig vad som kan hända. Hon kanske får för sig att hon vill sluta men då är hon ju liksom tvungen att fortsätta för att få sin lön. Eller så blir Youtube inte en lika inkomstgivande "arbetsplats" om några år, man vet aldrig och det är säkert lönt att gå gymnasiet (wow ska jag säga som är 01:a) men man kan ju alltid gå en praktisk linje, då är det iaf en gymnasieutbildning! :)

#17 - Mari

Jag som brinner för frågor gällande utbildning m.m blir helt chockad!
Att hoppa av/inte börja studera på högskola kan jag förstå för det är inget krav för att idag få ett jobb. Men att ej gå gymnasiet ser jag som vansinne! Om/när Lisa en dag inte kan livnära sig på youtube så har hon ingenting att "falla tillbaka" på. För 20 år sen kunde du få jobb utan grundutbildning men som arbetsmarknaden ser ut idag så finns inte de möjligheterna.
Som många tidigare skriver så kommer antagligen inte youtube vara en sån stor kanal om 40 år som det är idag, och då kan det vara skönt att veta att man iallafall har grundläggande utbildning bakom sig.

#18 - Anonym

Jag hoppade av gymnasiet när jag var 16-17 år, pga att jag visste inte vad jag ville göra i framtiden och hade ingen motivation till skolan. Idag är jag 23 år och pluggar till något jag faktiskt vill göra. Hoppa av gymnasiet var ett av dom bästa valen jag gjort i mitt liv.

Svar: Men herregud människor, ja dom flesta går gymnasium o jobbar sen. So what om man väljer att jobba nu? Det finns fortfarande alla chanser i världen att plugga in gymnasiet/gå annan utbildning sen om det skulle behövas. Man ska jobba i så galet många år så det går utmärkt att ta några år och studera på sen. Och med tanke på vad man tjänar på youtube idag och vilka kontakter man får så är det inte helt tokigt, ta alla som började som bloggare/dokusåpadeltagare men som lämnat det bakom sig och blivit framgångsrika affärskvinnor istället. Dom viftar inte med gymnasiebetyg för att få jobb. Så fortsätter Lisa i några år till så att hon blir lite äldre så har hon ett såpass starkt varumärke och kan spinna vidare med sitt företag utanför youtubevärlden.
I

#19 - Emmi

Jag tycker det är helt upp till Lisa och vad hon känner! Självklart är det bra att ha en gymnasieutbildning men jag känner dem som har tagit sig långt i livet utan en! :) Man ska lyssna på sitt hjärta och göra det som känns bäst inombords. Kanske tar Lisa som hon säger bara ett sabbatsår? Eller så hoppar hon hela gymnasiet? Det vet ingen utan det får tiden visa. Men jag tror iallafall att Lisa kommer kunna klara sig bra utan en gymnasieutbildning, hon har ett känt namn som hon säkert kommer kunna leva på även i framtiden. Hon visar upp att hon är bra på smink och att göra videos osv, och som stor youtuber finns det säkert många som vill anställa henne om youtube karriären skulle gå åt skogen :)

#20 - Anonym

Felicia har köpt lägenhet i Skåne (Twitter) och my och ben är med varandra nu (peri)

#21 - Melody

My och Ben umgås igen :) så hela grejen med polisanmälan och nakenbild var förmodligen bara en PR-kupp. I bens senaste två lives, visar han My.

Svar: Han verkar ha tagit bort dom ? Hann inte se :(
Anonym

#22 - Kirsten

Tycker det är vansinne att hon inte kommer plugga på gymnasium. Sen vissa jobb är där krav att man skall ha gått någon form av utbildning. Men hur skall hon göra när inte YT är populärt längre. Men visst det är upp till Lisa vad hon vill göra. Och som jag har sett på vissa av hennes videos så har hon ju berättat om problemen hon har i skolan med mobbing mm.

#23 - Glassstruts

Om det känns rätt för henne så är det rätt val!👍

#24 - Sanna

Vad många av er som kommenterar verkar glömma är att hon är en offentlig person och det finns många offentliga personer som hoppat av gymnasiet bla Kissie och Blondinbella som sedan pluggade på distans istället. Lisa verkar inte ha det lätt i skolan (vem har det) men jag tror det blir mycket jobbigare när du är offentligt. Sen är hon ung så hon hinner nog ändra sig tusen gånger innan hon hunnit bli myndig :)

#25 - Anonym

Hoppas hon tänker om. Det kanske går bra i början fast hon kan inte försörja sig på youtube när hon blir äldre. Hennes föräldrar kan inte försörja henne hela livet.

#26 - Anonym Kissemisse

Hennes beslut är bara korkat..

Hon kommer ångra sig och på gymnasiet kan hon välja det hon tycker om. Hon måste ju inte välja natur, ekonomi m.m
Det är bara korkat att hon väljer bort de roligaste skolåren..

#27 - Anonym

Ni som säger att YouTube inte kommer vara populärt om ett antal år - kommer ni inte ihåg att bloggar var sjukt populärt förr? Nu har många bloggare flyttat över till YouTube, för att bloggar inte är lika populära. Samma sak kommer att hända om YouTube blir mindre populärt. YouTubers kommer då att byta platform till det som blir populärt efter YouTube.

Svar: Sant! Samtidigt är de främst de allra, allra största bloggarna som "klarat sig" och fortfarande är stora idag. Dessie, Paow, Tyra, Amir, DennisM, Stina-Lee, Foki mfl var några av de största i bloggvärlden för ett par år sedan, men syns knappt till idag.. Nya talanger har kommit och tagit över. Vissa överlever och andra glöms bort, så det är ingen garanti att Lisa är en av de störta och mest kända youtubeprofilerna om ett par år.
Elias

#28 - Anonym

Hahaha asså att ni ens orkar ha en åsikt om detta. Hennes liv liksom,och hon gör ju mer än bara youtube. Hon kommmer ju säker göra massa andra saker också:)

#29 - Josef Boberg

Jag tycker hon gör rätt - för studera kan hen göra när som under hela livet.

Svar: Håller med! Självklart är det inte super att skippa gymnasietiden med jämnåriga, men youtube chansen kommer bara en gång medan hon kan börja plugga när som helst egentligen!
Anonym

#30 - Anonym

jag tycker att det är dumt att inte gå i gymnasiet, då det är väldigt viktigt för hennes framtid, visst, det kanske går bra för henne på yt nu, men om 30 år? vem vill se en 45åring som gör hauls? det är inte hållbart, hon borde gå en utbildning, och skära ner på yt, för man kommer ingen stans utan att ha gått gymnasiet.

#31 - Anonym

Men varför ska hon inte gå i gymnasiet? En utbildning är så mycket mer värt än ett jobb som kanske inte kommer kunna vara ett jobb om två, tre år! Skiter det sig med YT har hon INGEN utbildning att skryta med om hon vill ha jobb och kommer då behöva läsa upp allt som hon missat från gymnasiet på Komvux. Och jag säger inget illa om det, men varför inte ha det överstökat nu?
Ta ett sabbatsår och satsa på YT, men efter det skulle jag, om jag var hon, söka till gymnasiet.

Svar: Varför skulle det vara sorgligt att vara mer "blyg och tillbakadragen"?? Alla anser inte att livet blir roligare av en massa folk!
Erika

#32 - Sad

Tycker de flesta fokuserar på helt fel sak. Ja, du måste i princip ha gymnasieexamen för att få jobb idag. Du är den första som rensas ut annars.
Men det viktiga här är ju att hon är 15 år gammal och det känns som hon hoppar över hela hennes ungdomstid. Tycker att det är jättesorgligt att hon totalt verkar sakna det sociala livet med andra i henens ålder. Det här är tider man ALDRIG får tillbaka, jobba ska man göra hela livet.
Så tråkigt att hon på riktigt funderar på att inte ens försöka.

Svar: Fattar verkligen vad du menar! Man får så mycket social kontakt i skolan som man inte får annars, och jag tycker verkligen synd om Lisa som har det så... En dag, kommer hon ha passerat sitt bäst-före-datum (inget illa menat, alla offentliga profiler gör det någon gång) och kommer verkligen att må bra över att ha något att falla tillbaka på... Det och den sociala kontakten är verkligen saker som man kan få ut av gymnasiet... (P.S, Förlåt om jag är jätteefter, men är det nån som vet vad som hände med Amy?k)
jessica

#33 - Carro

Hon skrev på sin blogg igår att hon skulle börja skolan idag?

Svar: Kom på nu i efterhand att hon börjar nian, mitt fel!!
Carro

#34 - Tips i guess?

Både Ben Mitkus och Lucas Bark har crush och är intresserade av Linn Ahlborg, varav hon svarar till båda på youtube med smickrande saker.

Svar: Linn driver ju med hennes svar. Hon känner ingen av de två så förmodligen driv. Och att dem är intresserade är ju lite bullshit, de kan ha en crush på henne men i och med att dem inte känner varandra(Ben med Linn/Lucas med Linn) så lär dem ju inte vara intresserade for real. Linn är ju dessutom på G (oklart) med en kille och då märks det ju ytterligare att hon driver med hennes svar.
Anonym

#35 - Anonym

Varför kan inte Jockiboi enbart fokusera på redigering av film. Han säger gång på gång han kan lägga ner YT. Att det inte är värt att må dåligt. Han prioriterar Jonna och Batman mest.(klokt tänkt)
Kan man inte vara lycklig utanför strålkastarljuset?. De borde vara viktigare att må bra.
Speciellt då han fortfarande är under "rehabilitering" att hitta sig själv i diagnoser och bearbeta barndomen.
Han har så mycket emot sig, som gör en offentlig roll svår. Han och Jonna kan fortsätta filma, redigerar i eget bruk (för de kan redigera fint). För är det som han sa, för att kunna se åter på. Så gör många familjer egen film, men de behåller de privat. Ibland kanske man måste kliva av saker som haft sin gång. (offentligheten) för att kunna må bra. De vill ha barn. Kanske de ska leva i den fasen i livet nu. Njuta av varandra. Man behöver inte lägga ut sitt liv. Man kan vara lycklig utan det.

Kanske har fel.

Svar: Om Jocke mår sååååå dåligt. Borde han kliva av uppmärksamheten från sociala medier*punkt*

Han förespråkar dubbla budskap. Med tanke på.... "lev som du lär".... För är du OFFENTLIG så naturligtvis blir uppkollad då folk inte få det att hänga ihop. Osanningar kommer att komma upp till ytan en vacker dag...Och då är det inte lönt att trä på sig offerkoftan...Och kanske inte de smartast draget att blanda viktiga frågor ena gången på YT, för att i nästa video inte kunna stå för saker man hymlat om..eller som hänt flertal ggr, tagit bort videosar....svårt att bli tagen på allvar...

Vill man INTE ha någon som rotar i ens privat liv, håller man de för sig själv eller delar de med de närmsta. Men väljer man dela med sig om privata familjeangelägenheter offentligt, barndom, barnlöshet, droger, nakenhet ja allt, ja då valde Jocke sätta de i print helt själv i första läge.
Internet är ett ÖPPET FORUM där många med olika åsikter blir involverad, engagerad och delaktig i de som utelämnas på sociala medier och YT.

Hoppas verkligen allt stämmer nu som han målat ut. För det finns en tråd som säger något helt annat:(
.....

#36 - Anonym

jocke AKA heja internet röker det kan man se i kelas senaste vlogg från rockbjörnen

Svar: Han har redan sagt att han rökt så ingen nyhet
Anonym

#37 - Anonym

Smart entreprenörstänk att satsa extra på Youtube när det går bra. Hon tjänar ju redan redigt med pengar och om hon kör på heltid blir det ännu mer. Youtube kommer självklart dö ner någon gång men då har hon fått in ordentligt med kapital för att på en bra start på arbetslivet. Gymnasiekompetens kan man alltid läsa in senare om man nu behöver det men jag tror att det kan vara attraktivt för företag med en ung medarbetare som redan har "real world experience" med videoproduktion. Då kommer nog gymnasiebetygen på andra plats.

#38 - Anonym

Fyfan va hon kommer ångra det senare i livet.

Svar: ja ellerhur vafan hon är bara ett barn
molly

#39 - Tips

Vidcon är inställt

#40 - Anonym

vidstar är inställt

#41 - Anonymen

Ang. Jockes video där han visar ställen från hans barndom:

Jag har för mig att det finns ganska strikta lagar när det gäller drönare, typ att man måste ha tillstånd om man filmar privata tomter (vilket de gör en hel del i videon). Vet någon här hur det fungerar? Är säker på att jag har hört det. Jag menar, de filmar ju folks hus och tomter.

Svar: Där är många amerikaner(vloggare) som använder drönare för deras videos. Och jag har hört att man skall ha tillstånd för att få flyga en sådan. Det har dom sagt i deras vloggar. Men nu är detta i amerika vet inte hur det är i Sverige.
Anonym

#42 - Anonym

Idc, har känt Lisa och vet att hon haft det lite svårt

#43 - Annika

Hela ideén med henne var att hon var en liten flicka som sminkade sig, typ den yngsta youtubern någonsin. Det var därför hon var intressant. Nu när hon har växt upp är det liksom inget intressant med henne längre och hon har tappat visningar med tiden. Vad jag försöker säga är att hennes kanal inte är lika stor som den var för några år sedan. Om hon verkligen vill börja försörja sig genom youtube måste hon jobba hårt för att bli intressant och få sin kanal värd att tittas på. Tex, att göra mer avancerade sminkningar, eftersom sminkandet är vad hon är bäst på! Det hjälper inte att vara söt mer, konkurensen är hård! Men jag tror på Lisa, HEJA!